Cazul HEXI PHARMA, REZULTATE INCREDIBILE care schimbă tot ce se ştia despre SCANDALUL DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. Detalii de ULTIMĂ ORĂ

Cazul HEXI PHARMA, REZULTATE INCREDIBILE care schimbă tot ce se ştia despre SCANDALUL DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. Detalii de ULTIMĂ ORĂ

Dosarul Hexi Pharma cunoaşte o nouă etapă, cea a ultimelor analize care au vizat celebrii dezinfectanţi diluaţi, care au atras atenţia asupra problemelor din sistemul de sănătate.

Conform realitatea.net, dezinfectanții erau diluați în limite legale. La această concluzie s-a ajuns după ce au fost realizate mai multe teste de Institutul Cantacuzino, dar și de un laborator din Italia. Parchetul General susține însă că există și teste neconforme: cele realizate de Institutul Cantacuzino au infirmat o diluare exagerată, în timp ce acelea efectuate în Italia – şi care au fost comandate de compania Hexi Pharma – ar putea fi unele subiective.

La 11 mai, Guvernul a prezentat primele rezultate oficiale din testele substanțelor dezinfectante ale companiei Hexi Pharma. Analizele făcute de ICECHIM asupra unor produse biocide de la Hexi Pharma arătau diferențe mari de concentrații între valoarea declarată și cea constatată în laborator. Astfel, la clorură de amoniu, valoarea declarată era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%,â

Dr. Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, adăuga că un alt produs avea valoarea de 12% substanță activă, dar cea găsită în teste era de aproape 10 ori mai mică,1,23% fiind valoarea găsită la măsurători.

"Aceste valori diferă de la produs la produs, la cele de la firma Hexi Pharma. S-a decis retragerea produselor neconforme. Este vorba de ceea ce există pe eticheta produsului față de cele care sunt înscrise în regulament. Retragerea trebuie să se faca imediat. Exista documente care sunt pastrate la unitate si vor fi ridicate", preciza la acea vremea Victor Strâmbu. În urma celor depistate, Hexi Pharma era amendată cu 40.000 de lei, iar celelalte produse similare de pe piața din România urmau să fie testate în aceleași condiții.

 

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi folosiţi de Hexi Pharma a început în primăvara anului 2016. După articolele publicate de GSP, primul ministru a declanșat o anchetă a Corpului său de Control în spitale, iar Parchetul General a declanșat o anchetă penală. La 22 mai, patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, murea într-un accident rutier. La 2 iunie 2016, DNA începea urmărirea penală pentru spălare de bani și evaziune fiscală, fiind urmărite penal inclusive persoanele juridice Hexi Pharma, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd. și Hatom Limited Ltd., cât și unii dintre administratorii acestora.