Campanie împotriva ignoranței și abuzurilor. Plan al Poliţiei Locale de combatere a infracţiunilor stradale, bazat pe sesizările bucureştenilor
- Petrisor Cana
- 1 august 2016, 00:00
Într-o incursiune în Sectorul 4 al Capitalei, alături de poliţiştii locali, am aflat lucruri mai puţin ştiute despre ceea ce reclamă, cel mai des, bucureştenii din acea zonă a Capitalei. Puţini ştiu că posesorii de animale trebuie să aibă asupra lor, pe lângă punga pentru excremente, actele medicale şi de identitate ale patrupedelor. Am aflat că maşinile abandonate sunt folosite de contrabandişti, că opririle şi staţionările neregulamentare sunt un pericol pentru siguranţa rutieră, dar şi că unul dintre cei care apelează, deseori, dispeceratul Poliţiei Locale este chiar primarul Daniel Băluţă
Oprirea şi staţionarea neregulamentară a maşinilor care provoacă, de multe ori, haos în trafic, mizeria lăsată în urmă de animalele de companie şi maşinile abandonate, folosite, deseori, de infractori pentru ascunderea mărfurilor furate sau de contrabandă, provoacă multe nemulţumiri bucureştenilor. Aşa cum aveam să aflăm într-o incursiune în Sectorul 4 al Capitalei, ca urmare a numeroaselor sesizări a locuitorilor din acea parte a Bucureştiului, poliţiştii locali au declanşat o adevărată campanie de conştientizare şi sancţionare a acestor fenomene.
Campanie a Poliţiei Locale
Pentru a vedea, la faţa locului, care sunt nemulţumirile oamenilor, am luat la pas câteva zone din Sectorul 4. Circulaţia rutieră din intersecţii, precum cea de la Piaţa Sudului, sufocată şi de lucrările la pasajul subteran, era îngreunată de maşini parcate neregulamentar. Surpriza a fost atunci când am văzut cum, la fiecare şofer staţionat neregulamentar, ajungea un poliţist local. Conducătorii auto erau avertizaţi sau sancţionaţi. La fel de frapant a fost când, prin parcuri sau pe aleile dintre blocuri, am întâlnit patrule de poliţişti locali care împărţeau flayere.
FOTO; Proprietarii de câini trebuie să aibă asupra lor punga pentru excremente, dar și actele de identitate ale animalelor
Strategie bazată pe sesizările locuitorilor
Pentru a afla mai multe amănunte despre această campanie şi despre cele mai importante probleme cu care se confruntă bucureştenii din acest sector al Capitalei, am luat legătura cu directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie Locală (DGPL) Sector 4, Robert Demetrian.
Din capul locului, noul şef al Poliţiei Locale ne-a mărturisit că seria de măsuri a fost luată la iniţiativa primarului Daniel Băluţă. Robert Demetrian a adăugat că, în baza unei analize făcute de reprezentanţii primăriei, Poliţia Locală a pus accent pe sesizările locuitorilor din acest sector. Astfel, cele mai multe nemulţumiri ale oamenilor sunt: parcarea şi staţionarea neregulamentară, mizeria lăsată de animalele de companie şi ridicarea maşinilor abandonate. „Nu înseamnă că neglijăm urgenţele sau celelalte activităţi zilnice. Vrem să arătăm oamenilor că suntem în stradă, alături de ei. Să schimbăm acea mentalitate de gardieni publici. Pentru că Poliţia Locală are atribuţii şi interacţionează cu intituţiile statului, precum Poliţia Naţională sau judecătoriile care ne transmit să conducem la instanţă o persoană care nu se prezintă la proces, dar şi cu toate structurile din primărie precum Protecţia Copilului, Salubritate sau Administraţia Fiscală. Primele sesizări din partea cetăţenilor sunt direcţionate către noi, fie că e vorba de o problemă socială, de un scandal, de distrugerea unui bun public sau o construcţie ilegală”, a explicat Demetrian.
Amenzi pentru staţionarea neregulamentară şi mizeria lăsată de câini
Referitor la oprirea şi staţionarea neregulamentară, șeful polițiștilor locali din sectorul 4 ne-a precizat că, prin intensificarea măsurilor pe linie rutieră se încearcă disciplinarea conducătorilor auto. „Şoferii trebuie să înţeleagă că oprirea şi staţionarea neregulamentară, mai ales în zonele aglomerate, poate conduce la blocarea circulaţiei şi perturbarea gravă a traficului”, a explicat Robert Demetrian, care are în subordine și un departament care se ocupă cu circulația pe drumurile publice din sector.
Referitor la animalele de companie, şeful Poliţiei Locale ne-a spus că primăria a declanşat o campanie de conştientizare a posesorilor de câini de a păstra curăţenia şi de a-şi plimba animalele doar în locurile autorizate, amenajate special pentru acest lucru. În acest sens, săptămâna trecută, în urma deciziilor directorului DGPL Sector 4, echipe mixte de poliţişti locali de la Ordine Publică şi de la Protecţia Mediului au împărţit flayere cu precizări legate de obligaţiile şi responsabilităţile posesorilor de animale de companie (foto). „Ne-am limitat la informarea oamenilor asupra acestor obligaţii şi la atenţionarea celor care nu erau în regulă. Însă, de acum încolo vom aplica şi sancţiuni pentru nerespectarea HCGMB 120/2010”, a precizat Demetrian. Amenda pentru cei care nu respectă regelemetări stabilite pentru animalele de companie sunt de la 200 la 500 de lei.
Un lucru mai puţin ştiut de către bucureşteni este faptul că pe raza Capitalei este interzisă creşterea animalelor pentru consum, precum păsări, porci, iepuri etc. De asemenea, circulaţia căruţelor este interzisă pe străzile din Bucureşti, iar cine se încumetă să o facă poate rămâne fără atelaj.
„Nu ne ocupăm doar de bătrânele care vând pătrunjel”
Directorul Robert Demetrian (foto) recunoaşte că mentalitatea cetăţenilor faţă de agenţi, dar şi cea a propriilor angajaţi trebuie schimbată. Din acest motiv, o prioritate a sa este schimbarea imaginii Poliţiei Locale. „Pe de o parte, agenţii trebuie să înţeleagă că trebuie să se apropie de oameni, să îi respecte şi să aplice legea. De aceea am luat măsuri ca fiecare loc în care se duc, fiecare intervenţie să fie trecută în registru, să ştim şi noi ce fac pe teren. Pe de altă parte, încercăm să îi convingem pe locuitorii din sector că noi nu facem doar un act de prezenţă, ci ne implicăm în viaţa socială de zi cu zi. Că nu o „vânăm” pe bătrâna care vinde pătrunjel la colț de stradă, ci ne ocupăm de sesizări privind ilegalitatea unor construcţii sau de cei care fac scandal în locurile publice”, a punctat directorul Demetrian.
FOTO: Robert Demetrian
Primarul care sună la dispecerat
Locuitorii acestui sector sunt îndemnaţi să apeleze la dispeceratul Poliţiei Locale, la 9441. Am aflat că unul dintre cei care sună deseori la dispecerat este chiar primarul Băluţă. Edilul le dă emoţii şefilor de la Poliţia Locală pentru că, în drumurile sale prin sector, de fiecare dată când observă vreo neregulă sau un eveniment care e de competenţa poliţiştilor, sună la 9441. Șeful Poliției Locale ne-a confirmat.
Maşinile abandonate, adăpost pentru contrabandişti
La nivelul Sectorului 4 s-a declanşat o adevărată campanie de identificare a proprietarilor şi a autovehiculelor fără stăpân. Operaţiunea este îngreunată, de multe ori, deoarece mulţi proprietari care au cumpărat acele maşini nu le-au îregistrat, iar conform legii poliţiştii locali identifică proprietarii aflaţi în baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (DRPCIV). „De multe ori eşti obligat să îi cauţi pe deţinători, să ai acceptul lor să poţi ridica maşina, iar toată această procedură întârzie măsura de îndepărtare a autovehiculului de pe carosabil”, a explicat Demetrian. Chiar şi în aceste condiţii, operaţiunea de ridicare a maşinilor abandonate a crescut de 100 de ori. Numai în ultima perioadă au fost luate de pe străzi 40 de astfel de autovehicule.
FOTO Mașinile abandonate au devenit focare de infecție și ascunzători pentru infractori
Nu de puţine ori, poliţiştii locali au întâlnit maşini abandonate folosite ca adăpost pentru cei care vindeau mărfuri de contrabandă, ori bunuri furate. De asemenea, aceste autovehicule ale nimănui adăpostesc şi oameni ai străzii şi pot deveni focare de infecţie, fapt ce contribuie la degradarea imaginii oraşului.
FOTO: Un fenomen caresufocă traficul este parcarea și staționarea neregulamentară
Un alt capitol pe care îl au în vedere poliţiştii locali sunt verificarea amplasării chioşcurilor şi tarabelor folosite de micii comercianţi. „Verificăm legalitatea amplasamentelor, aşa cum au fost stabilite de Primăria Capitalei, racordarea acestora la utilităţi, dar şi situaţia celor abandonate”, ne-a explicat Demetrian. Pe raza Sectorului 4 sunt în jur de 180 de chioşcuri.
Târgul Vitan, „Raiul” parcărilor ilegale
La solicitarea EVZ, şeful Poliţiei Locale Sector 4 a precizat că, doar la sfârşitul săptămânii trecute, au fost aplicate peste 100 de sancţiuni în valoare e peste 16.000 de lei, pentru parcări şi staţionări neregulamentare. Cele mai multe amenzi aplicate de poliţiştii locali au fost date în zona Târgului Vitan, cel mai mare centru de vânzare a autoturismelor de pe raza Capitalei. Multe dintre maşinile expuse de proprietarii care vor să le înstrăineze sunt parcate pe domeniul public. Pentru cei care nu ştiu, Demetrian a explicat că expunerea, neautorizată, spre vânzare a unui autoturism este sancţionată atât de Legea Circulaţiei (OUG 195/2002) – care interzice expunerea autovehiculelor pe carosabil, cât şi de o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (HCGMB) – care interzice expunerea maşinilor pe domeniul public.