Povestea celei mai mari performanțe reușite de Țara Galilor în fotbal. Totul a început cu o DRAMĂ. Fostul selecționer S-A SPÂNZURAT, iar locul lăsat liber a fost ocupat de Chris Coleman. „N-am nevoie de fotbal, ca să mă gândesc la el”
- Andrei Călin
- 7 iulie 2016, 17:55
Țara Galilor a fost eliminată în semifinalele Campionatului European din Franța, după înfrângerea cu Portugalia, scor 0-2. „Nu avem niciun motiv să fim supărați. Am luptat admirabil”, a spus Gareth Bale, vedeta „roș-albilor”, la finalul întâlnirii cu lusitanii. Galezii au reușit să bifeze cea mai mare performanță din istorie, la turneul din Hexagon. Britanicii participaseră doar la Mondialul din Suedia 1958, atunci când ajunseseră până în „sferturi” și fuseseră eliminați de Brazilia, scor 0-1.
Țara Galilor a avut întotdeauna jucători de rasă, dar mereu a ratat calificarea la turneele finale. Ian Rush și Ryan Giggs, legendele cluburilor FC Liverpool, respectiv Manchester United, n-au avut șansa de a participa la o competiție majoră cu prima reprezentativă. Însă, lucrurile s-au schimbat în bine, în preliminariile pentru Europeanul din această vară. Țara Galilor a făcut marele pas și s-a calificat dintr-o grupă din care au mai făcut parte Belgia, Bosnia, Israel, Cipru și Andorra. Chris Coleman (46 de ani) a fost selecționerul care i-a dus pe galezi în Hexagon, transformând o echipă de nivel mediu, într-o mare revelație.
Gary Speed
Interesant este tehnicianul a fost numit pe banca primei reprezentative într-o situație neobișnuită și dramatică. În mod normal, Coleman nu ar fi trebuit să ajungă selecționer la începutul anului 2012. Însă, în toamna lui 2011, Gary Speed, cel care se ocupa de destinele primei reprezentative, s-a spânzurat în propria locuință, la 42 de ani. A fost un șoc pentru fotbalul mondial, mai ales că apropiații galezului nu știau ce motiv ar fi avut acesta să recurgă la gestul extrem. Speed fusese un jucător important, care evoluase pentru Leeds, Everton, Newcastle, Bolton și Sheffield United, iar la naționale avusese 85 de apariții și 7 goluri marcate. El evoluase ca titular și în meciurile pe care „roș-albii” le pierduseră în fața României, în preliminariile Mondialului din 1994 (5-1 la București și 1-2 la Cardiff). Gary a fost desemnat selecționer în 2010, dar povestea mijlocașului s-a încheiat dramatic. În momentul sinuciderii lui Speed, Coleman se afla la cârma formației Larissa, din Grecia. Contactat de oficialii federației, Chris și-a reziliat contractul cu elenii și a semnat cu naționala țării sale, pentru care jucase 32 de meciuri și înscrisese de patru ori. Având la dispoziție jucători ca Gareth Bale sau Aaron Ramsey, Coleman, care mai trecuse fără rezultate notabile pe la Fulham, Real Sociedad și Coventry, și-a dat testul de maturitate la Europeanul din această vară, acolo unde echipa sa a învins Slovacia (2-1), Rusia (3-0), Irlanda de Nord (1-0), Belgia (3-1) și a pierdut cu Anglia (1-2) și Portugalia (0-2). Înaintea semifinalei cu lusitanii, selecționerul a fost întrebat: „Te vei gândi și la Gary Speed?”. A răspuns cu un nod în gât: „Nu am nevoie de fotbal ca să mă gândesc la Gary”.