Leonard Orban:

Leonard Orban:

Proiectul de ţară al României nu trebuie să fie doar o lungă lista de deziderate, ci trebuie să conţină şi mijloace pentru atingerea obiectivelor, a susținut în această dimineață la RFI consilierul prezidenţial Leonard Orban.

"Sigur că ne-am obişnuit cu foarte multe strategii, care au fost definite şi după aceea au rămas undeva în sertar. În ideea de a putea să îţi atingi obiectivele, desigur că va trebui să prevezi şi mijloacele prin care poţi să le atingi, să găseşti acele formule care să îţi permită să ţinteşti spre ceea ce doreşti. Deci, evident, nu trebuie doar să fie o lungă listă de deziderate, de dorinţe pe care le avem, ci trebuie să conţină şi mijloace şi căi prin care să putem atinge acele obiective", a declarat miercuri Orban la RFI. 

El a subliniat că proiectul de ţară ar putea ajuta România să-şi facă auzită vocea mai bine în Uniunea Europeană. 

"Este evident că se vor reconfigura liniile de forţă în UE după plecarea Marii Britanii. Inclusiv noi vom deveni al şaselea stat ca număr de populaţie din UE. Deci e evident că va trebui cumva să fim în tabăra celor care contribuie cel mai mult la deciziile din UE, să fim în strânsă legătură, să fim prezenţi, să avem puncte de vedere, să fim capabili să ni le exprimăm, să evităm pe cât posibil disensiunile pe care să ni le exportăm la nivel european. Sunt multe lucruri care trebuie făcute şi sper că vor putea să fie făcute", a mai spus consilierul prezidenţial. 

Întrebat dacă ar putea fi proiectul de ţară baza unui eventual Guvern de uniune naţională, Orban a răspuns: "Nu, n-aş face niciun fel de speculaţie. Cred că vorbim aici de un document, de un proiect de ţară, care se va întinde pe termen mediu şi pe termen lung, în niciun caz doar pe termen scurt şi atunci cred că este absolut necesar să existe un consens politic, astfel încât obiectivele unui asemenea document să poată fi realizate".