Refugiat din Belarus, salvat din Marea Neagră de poliţiştii de frontieră. Cere azil politic în România

Refugiat din Belarus, salvat din Marea Neagră de poliţiştii de frontieră. Cere azil politic în România

Caz dramatic de salvare în Marea Neagră al poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă. Au reuşit să recupereze dintr-o ambarcaţiune improvizată care plutea în derivă la peste 20 kilometri depărtare de Mangalia, un bărbat de 56 de ani din Belarus care fugise din ţara sa. Transfugul a cerut azil politic în România.

Operaţiunea de salvare a poliţiştilor de frontieră s-a desfăşurat duminică spre luni noaptea când o ambarcaţiune de mici dimensiuni care plutea în derivă la aproximativ 12 mile marine, pe direcţia oraşului Mangalia, a fost observată prin sistemul de supraveghere computerizată al Gărzii de Costă. Poliţiştii de frontieră au intervenit cu o şalupă rapidă a Grupului de Nave din Mangalia.

În zona indicată din largul mării  au identificat o barcă improvizată (construită pe un corp de lotcă, cu acoperiş, catarg cu pânză şi bidoane) în care se afla un bărbat în şoc hipotermic. Naufragiatul a fost transbordat pe nava Poliţiei de Frontieră. Pentru că prezenta semne de deshidratare și hipotermie a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Ambarcaţiunea lui a fost remorcată până în portul Mangalia. Din cercetări,  a reieşit că bărbatul, în vârstă de 56 de ani, este din Belarus. Omul a declarat poliţiştilor de frontieră că a fugit din tara sa.Ar fi plecat din Ucraina, de pe o plajă aflată la 30 kilometri de Odessa, la sfârșitul lunii trecute, la ambarcaţiunii sale improvizate şi intenționa să ajungă în America  de Sud.

Transfugul a fost externat, astăzi, în stare bună de sănătate şi predat  Serviciului pentru Imigrări Constanța, în urmă cu puţin timp fiind transportat la Centrul de Refugiati de la Galaţi. El a cerut azil în România urmând ca autorităţile judiciare să-i analizeze soliciatrea. Dacă i se aprobă, îşi va putea chem şi familia, soţia şi cei doi copii, în România.

 

Ne puteți urmări și pe Google News