Și la ”țară” se poate face școală de nivel înalt. Un copil din Cluj a luat la capacitate note foarte mari

Și la ”țară” se poate face școală de nivel înalt. Un copil din Cluj a luat la capacitate note foarte mari

Un copil dintr-o comună din județul Cluj a dat dovedit că se poate învăța carte, la nivel foarte înalt, chiar și în mediul rural.

Daniel Rus (foto) are 14 ani și la examenul de evaluare națională a reușit să obțină media 9,80. Daniel a fost notat cu nota 10 la matematică și 9.80 la limba română. În plus, elevul din Țaga, o comună situată la 18 kilometri de Gherla și vreo 50 de Cluj Napoca, a fost un elev de nota zece, în toți cei patru ani de gimnaziu.

Cu nota de la evaluarea națională, Daniel poate intra la cel mai tare liceu din Cluj Napoca, Colegiul Național Emil Racoviță. Visul său este să devină informatician iar pentru asta a optat pentru o clasă de matematică informatică, cu predare în limba engleză.

Primul la matematică la Olimpiada Satelor.

Directorul Școlii din Țaga, Elena Mârza spune că la școala din Țaga învață 120 de copii, dintre care, doar șase, au terminat clasa a 8-a. ”Eu predau matematica și fac naveta de la Gherla. Pot să vă spun că elevul Daniel Rus este un copil excepțional. Este foarte bun la învățătură. La olimpiada județeană de matematică a luat premiul întâi, iar la olimpiada de română s-a clasat printre primii. Visul lui este să lucreze în domeniul IT”, spune directoarea Mîrza.

La școala din Țaga există și un laborator de informatică cu zece calculatoare vechi. Informatica nu este materie obligatorie în programa școlară, ci doar facultativă. ”Încerc să îi fac pe copii să iubească acest domeniu de mare viitor”, a mai spus directoarea. Activitatea școlară se desfășoară de mai bine de șapte ani într-o clădire improprie, deoarece lucrările la noua școală se vor termina cel mai probabil în cursul acestui an.

Un copil care învață cinci ore pe zi

Mama lui Daniel, Mihaela Rus, crede că fiul ei se va descurca la orice școală și-ar alege să meargă. ”Daniel a avut tot timpul rezultate bune la învățătură. În fiecare zi învăța în jur de patru ore. Se pregătea intens și la celelalte materii de la școală. Pe lângă învățătură participă și frecventează și ansamblul de dansuri populare”, spune Mihaela Rus.

Școala din Țaga este o școală unde profesorii nu se joacă de-a profesorii ci chiar își fac meseria așa cum trebuie. Acum doi ani o altă elevă a intrat la cel mai bun colegiu clujean, Emil Racoviță, iar acum este printre primii. ”Daniel va performa și la liceul din Cluj. Mai are prieteni acolo. Nu va fi singur. Au mai fost copii de la noi din sat care au intrat la Racoviță și se descurcă foarte bine”, a mai spus Mihaela Rus.

Alți doi elevi din generația 2016, de la școala din Țaga au luat note bune la evaluarea națională.

 

Ne puteți urmări și pe Google News