Ce l-a făcut pe Achimaș-Cadariu să fugă de la minister, Hexi Pharma sau vaccinul hexavalent?
- Alecu Racoviceanu
- 27 mai 2016, 00:00
De la început vă anunț că nu cred că sub ochii noștri se duce un război între reptilieni și dacii liberi, nici nu mă număr printre cei care vor să-și imunizeze copiii doar cu înțepături de albine, dar îmi place să înțeleg mai multe despre felul în care acționează cei care ne administrează viețile.
Și, dorind să aflu cât mai multe despre asta, am ajuns la concluzia că, dacă nuși dădea demisia în plin scandal al dezinfectanților, ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu putea lejer provoca astăzi căderea întregului Guvern. Fără dubiu! Dacă nu mă credeți, adunați la nebunia Hexi și un scandal pe una dintre cele mai sensibile probleme, vaccinările obligatorii.
Să mă explic, de ce cred că scandalul vaccinurilor – care este acum estompat, pentru că a murit Dan Condrea în condiții suspecte – avea un potențial uriaș de a deveni un tsunami care ar fi hrănit partidele parlamentare cu hălci suculente de tehnocrați. Până la apariția recentului raport al Corpului de control al premierului, știam că fostul ministru și-a dat demisia, pe 9 mai, acuzând că i se cereau măsuri pompieristice pentru a rezolva criza Hexi. Sigur, a fost suspect faptul că, imediat după demisie, premierul – devenit interimar la Sănătate – a venit cu un set de soluții, legislative, adică exact opusul celor „pompieristice”. Citind noul raport, observăm că situația ministrului era mult mai complicată. La acea dată, o acțiune a sa la comanda ministerului făcea deja obiectul unei lucrări comune a Parchetului General și a inspectorilor guvernamentali.
Care e filmul în care Achimaș joacă rolul principal? În 2013, Ministerul Sănătății a încheiat un contract cu firma Polisano, pentru achiziția de vaccinuri. La sfârșitul lui 2015, situația era diferită, Polisano era in insolvență, patronul, Ilie Vonica, se sinucisese, dar adevărata problemă era că Sanofi (producătorul injecției) nu mai avea vaccinuri hexavalente. Polisano a propus statului român produse destinate pieței din Kazahstan.
Din 8 septembrie 2015 până-n 22 octombrie, Polisano tot cere aviz de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, dar nu îl primește. Criza se adâncea pe piață, dar nu are nimeni timp de ea. Are loc tragedia de la Colectiv, cade Guvernul Victor Ponta, se numește un alt Cabinet. Pe 18 decembrie, compania farmaceutică cere din nou aviz, avea pe stoc peste 180.000 de doze de vaccin kazah.
Pe 30 decembrie, ANMDM spune că dozele pot fi vândute, dar pune condiții de inscripționare și de recomandare din partea medicilor de familie. Pe 20 ianuarie, deși condițiile nu erau îndeplinite, ministerul condus de Cadariu anunță, ca pe o mare victorie, că a luat de la Polisano 107.000 de doze de vaccin! De unde știu că nu erau îndeplinite condițiile? Din raportul către premier, unde spune că, pe 27 ianuarie, Polisano cere să i se îngăduie să nu îndeplinească toate restricțiile impuse. I s-a îngăduit? Dozele sunt pe piață.
Pornind de la verificările impuse de criza E.coli, Corpul de control al premierului ajunge, pe 16 februarie, la problema vaccinurilor, iar pe 23 martie începe colaborarea cu procurorii pe această temă.
Pe 5 mai – zi fatidică pentru fostul ministru Achimaș-Cadariu, pentru că e cea în care a recunoscut public faptul că dezinfectanții Hexi sunt neconformi – inspectorii guvernamentali extind verificările pe vaccinurile kazahe pentru toată țara. Până atunci erau verificate doar dozele depistate la câțiva medici de familie din Argeș, în legătură directă cu doi dintre copiii bolnavi.
Faceți acum un exercițiu: eliminați din agenda zilei de astăzi moartea lui Condrea, imposibil de anticipat la începutul lui mai, și recitiți fragmente din raportul pe vaccinuri. Aveți de răspuns la o singură întrebare: credeți că era măcar o televiziune sau vreun site care să nu titreze, pe galben: Tehnocrații au umplut România cu vaccinuri neconforme cu normele UE? Cred că, pe 9 mai, Cioloș și Cadariu aveau răspunsul la întrebarea asta.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.