Aleșii fac campanie pentru primari, legi importante stau în sertar

Aleșii fac campanie pentru primari, legi importante stau în sertar

Senatorii nu au reușit nici ieri să discute cazul Titus Corlățean. Ca și săptămâna trecută, aleșii s-au lovit de lipsa de cvorum.

Senatorul PNL Cristian Bodea a acuzat că la şedinţa Biroului Permanent unde trebuia discutată cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru de Externe a fost şi senatorul PSD Augustin Mitu, însă acesta a plecat când a văzut că prezenţa sa asigură cvorumul. Întrebat dacă Mitu venise la ședință, Tăriceanu a răspuns: „N-aş putea să vă spun, întrebaţi-l pe domnul Mitu”. Senatorii au programat o nouă ședință lunea viitoare. Nu este singura restanță a parlamentarilor.

● Controverse în codurile penale. Parlamentarii vor analiza 151 de modificări pe care Guvernul le-a adus Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Prevederea potrivit căreia procurorii vor putea cere băncilor, fără acordul judecătorului, datele financiare ale persoanei, a fost deja acuzată ca fiind neconstituţională. Guvernul susţine că a vrut să pună codurile în acord cu deciziile CCR. Modificările au fost criticate de Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta.

● Produse românești. Camera Deputaţilor urmează să voteaze, în calitate de cameră decizională, o lege care obligă marile magazine să vândă minim 51% produse româneşti. Iniţiatorii susţin că vor scădea preţurile la mâncare şi că producătorii români vor ajunge pe picior de egalitate cu cei străini

Ne puteți urmări și pe Google News

● Super-imunitate pentru avocați.Procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să confişte comunicările scrise între clienţi şi avocaţi sau calculatoarele şi telefoanele mobile ale avocaţilor, se arată într-un proiect de modificare a Legii avocaturii, care aşteaptă votul final în Camera Deputaţilor.

● Negocieri pentru CCR. Mandatul a trei judecători CCR expiră în luna iulie, Senatul şi Camera Deputaţilor urmând să voteze înlocuitorii acestora. Procedura este blocată în Parlament din cauza negocierilor politice.

● Moțiunea simplă. Plenul Camerei Deputaţilor a fost suspendat, marţea trecută din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se afla moțiunea simplă pe gricultură, inițiată de PSD și ALDE dar și alte peste 20 de proiecte de lege.

● Revocarea președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (exclus din PSD) a fost amânată și ea, tot de teama lipsei cvorumului. Comisia de statut a decis Zgonea îşi pierde funcţia de preşedinte al Camerei automat, după ce a rămas fără sprijinul politic al grupului care l-a propus. „Singura temere este generată de necesarul de cvorum (...) Eu zic să mai avem puțină răbdare ... trei săptămâni de zile”, declara Dragnea săptămâna trecută.