Povestea celebrului Mandravela din Berceni

Povestea celebrului Mandravela din Berceni

Ce s-a întâmplat până la urma cu latifundiarul interbelic Costică Alexandrescu, bancher respectat şi cârciumar notoriu, a carui poreclă – Mandravela, a străbatut anii până ân zilele noastre, trezind nostalgia bercenarilor?

Nimic extraordinar, având în vedere că, acumulând datorii considerabile, a corupt doi funcţionari, a falsificat câteva registre ţi a obţinut ilegal nişte acte pentru a beneficia de câştiguri ilicite. Toate-s vechi si noua toate in peisajul economic si politic romanesc, mai putin, poate, sesizarea tribunalului si condamnarea celor trei falsificatori la inchisoare. Costica Mandravela insa nu a apucat sa-si indeplineasca pedeapsa, el fiind deja mort la momentul stabilirii sentintei.

In 1932, taranii romani se aflau intr-o situatie fara iesire, generata de criza agricola mondiala din 1929. Indatorati la banci in perioada de crestere a pretului la produse agricole, s-au trezit complet insolvabili odata cu scaderea acestuia. Tara se afla in pragul unui colaps economic, asa ca au urmat cateva incercari de restabilire a unui echilibru. Guvernul Iorga-Argetoianu, pus in fata incapacitatii agricultorilor de a-si achita datoriile la camatari si banci, a initiat in luna aprilie 1932 legea conversiunii, prin care tuturor debitorilor agricoli li se reduceau datoriile la jumatate, cealalta urmand a fi acoperita de stat. Bineinteles ca prima lege de acest fel a fost o carpaceala care excludea controlul averilor, adica a ajutat tarani precum Moromete (va mai amintiti?) sa-si salveze gospodaria, dar si destui doritori de castiguri facile, nemeritate.

Amicul nostru, Costica Mandravela, a vazut imediat o extraordinara oportunitate pentru a scapa de jumatate din datoria de un milion de lei (ca sa va faceti o idee, in 1932 ziarul Adevarul costa 3 lei), a gasit doi perceptori (functionari fiscali) dispusi sa insele statul, sa falsifice registrele si sa scoata din nimic niste certificate care sa-l faca eligibil pentru conversiune. Mandravela a depus cererea de conversiune pe baza actelor false, dar fapta a fost descoperita la timp si cei trei dati in judecata. Pana sa se pronunte insa sentinta, Costica Mandravela a decedat. Ceilalti doi falsificatori au fost condamnati la 3 si 5 ani de inchisoare corectionala. 

 Cum a rămas cu datoria citiţi aici