“Între pasiune și profesie”, expoziția de pictură a chirurgului Dan Toldișan

“Între pasiune și profesie”, expoziția de pictură a chirurgului Dan Toldișan

Medicul constănțean, Dan Toldișan, specialist în Chirurgie toracică și Doctor în Științe medicale, dar și un apreciat pictor, organizează mâine, la ora 13,00, în incinta sălii Constantin Brâncuși din Palatul Parlamentului, a zecea expoziție personală. Vernisajul expoziției “Intre pasiune și profesie” va avea loc în prezența a zeci de prieteni, medici ai spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, prieteni și iubitori ai picturilor sale.

Doctorul Dan Toldișan nu poate fi descris în câteva cuvinte. Și nici lucrările sale care te captivează prin culorile vii aruncate pe pânză, parcă, în stil neopop sau neocubist?  Este chirug, operează “cu sânge rece”, dar când e vorba să-și prezinte creațiile îl doboară emoțiile. Le prezintă însă criticul de artă Doina Păuleanu. “Fiind chirurg, doctorul Dan Toldișan se confruntă cu suferința . Pentru a-și găsi forța și echilibrul necesare unei munci care presupune nu numai pricepere ci și neabătută iubire față de semeni doctorul Toldișan pictează, iar subiectele tablourilor sale sunt oamenii. Chipuri văzute de aproape în ipostaze complexe, gândind, suferind, comunicând, iubind, visând , sunt pictate în culori clare , tari și contrastante”.

Chirurgul pictor își dăruiește tablourile

Doctorul Dan Toldișan spune, glumind, că pentru el pictura a ajuns o “pasiune ucigătoare”. Pictează de mic, de la Casa Pionierilor din Constanța când profesorul Ionel Mătăsăreanu i-a pus pentru prima dată pensula în mână. Este înnebunit și după sculptură, dar când a decis să devină chirurg a renunțat, risca să se rănească la degete. Pictează în fiecare zi, are succes  în expoziții personale. Nu-și vinde tablourile, le dăruiește prietenilor, colegilor medici, sau celor care, pur și simplu, îi admiră lucrările. Nu la fel s-ar fi întâmplat dacă ar fi ales să meargă la  Facultatea de Arte. A preferat Medicina pentru că, spune el, “din artă nu se poate trăi”. Pictorul doctor admite că pictura este cam scumpă dar se bucură că și-o poate  permite. “De aceea mi-e jenă să vând tablourile. O să continui să pictez toată viața, asta e pasiunea mea ucigătoare”.

Îmbină profesia cu pasiunea pentru pictură

Chirurgul Dan Toldișan pictează chiar și la serviciu, și-a amenajat un atelier în Spitalul Județean de Urgență Constanța. “Eu mă relaxez în momentul în care lucrez. În așteptarea bolnavilor, a urgențelor sau intervențiilor chirurgicale, am un atelier aici în spital și lucrez din când în când”. Deasupra bibilotecii din atelier tronează un tablou “de când eram în anul al II lea de Secundariat, prin 1982, este vorba de Ceaușescu și racolări, e prima lucrare de disident, tablou care a stat după dulapuri și pe sub paturi până la Revoluție”. De atunci a realizat sute de lucrări iar satisfacția medicului este să-și vadă lucrările în expoziții. “Acum am ajuns la Palatul Parlamentului și pentru mine este ceva extraordianr. Iar vernisajul va fi prezentat de Tudor Octavian.  Cu toate că mi-e un pic frică de el, sunt mândru că am această expoziție”.

Pictorul chirug fără telefon și facebook  

De ceva timp, doctorul Toldișan a primit un impresionant cadou-supriză de la soție. Mai multe albume cu tablourile sale de după fiecare din cele 10 expoziții. “Ca să le am,  pentru că am dat foarte multe tablouri și vreau să rămân cu măcar cu albumul. Sunt toate pozate ca să îmi rămână mie amintire”. Discuția cu medicul este întreruptă de o bătaie în ușa cabinetului. A apărut o urgență medicală. Trebuie să plecăm. Îi cerem numărul de telefon și datele de contact. “Eu nu am telefon, are soția. Când încep să pictez vreau să fiu lăsat in pace. Nu am facebook, nu am adresă de e-mail. Sunt doar eu cu mine. Nu am nevoie, eu trăiesc în atmosfera mea, lumea mea. Dar când am pacienți mă detașez de partea artistică și îmi văd de sănătatea oamenilor”, ne lămurește, scurt, chirurgul Dan Toldișan.