După ISIS, și Al-Qaida vrea să-și facă și ea un CALIFAT
- Radu Pădure
- 12 mai 2016, 15:43
Pe fondul unor importante victorii, aripa siriană a Al-Qaida vrea să-și întemeieze propriul stat islamic, la concurență cu ISIS.
Niciodată Al-Qaida nu a trecut printr-o perioadă mai bună în Siria decât cea de acum. Acordul de încetare a focului, care a fost în vigoare în ultimele luni, i-a priit Jabhat Al-Nosra sau Frontul Al-Nosra, aripa siriană a grupării teroriste. I-a priit într-atât de mult încât Al-Qaida ia foarte serios în calcul întemeierea în nordul Siriei a unui „califat”, care i-ar face concurență organizației rivale, Statul Islamic (ISIS).
De curând, Frontul Al-Nosra a început să-și imortalizeze propriile victorii și înaintări de pe front, scrie Le Temps. Imagini spectaculoase, filmate cu o dronă, arată rachetele izbind pozițiile forțelor aliate ale președintelui sirian Bashar Al-Assad și provocând unde de șoc terifiante în peisajul arid.
De ambele părți, bilanțul pierderilor ar fi deosebit de grav, în jur de 500 de morți, potrivit Observatorului sirian al Drepturilor Omului. Printre aceștia, soldați și ofițeri sirieni, dar și iranieni, libenzei șiiți, afgani și irakieni, dar și peste o sută de jihadiști.
Chiar și Teheranul a recunoscut amploarea pierderilor – probabil cele mai grave de la începutul intervenției sale în Siria – transmițând la TV sosirea în Iran a trupurilor militarilor săi.
Cucerind orășelul Khan Tuman, la sud de Alep, Al-Nosra și alte grupări cu care acesta este aliat, au reușit să rupă liniile de apărare ale aliaților sirieni în jurul importantei localități.
Al-Qaida a făcut dovada că forța sa rămâne practic intactă, în ciuda faptului că organizația a fost exclusă din acordul de încetare a focului, la fel ca ISIS, și că este considerată o țintă legitimă, atât de Rusia cât și de Statele Unite.
Un mesaj dat publicității duminica trecută de către liderul Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, deși era numai audio, lăsa să se ghicească zâmbetul atunci când proclama: „Sham (Siria mare – n.r.) este astăsi speranța națiunii musulmane, pentru că este singura revoluție născută din ‘primăvara arabă’ care a urmat calea cea bună”.
Iar egipteanul saluta întemeierea viitorului califat, care va fi, zice el, conform învățăturilor Porfetului, și nu „incorect”, cum este cel al șefului ISIS, pe care l-a numit pe numele real, Ibrahim Badri, nu pe cel de războinic, „Abu Bakr Al-Baghdadi”.
Față de marele său rival, Al-Zawahiri mizează pe o acțiune de catifea. Afacerea era mai puțin limpede acum câteva luni, atunci când diferitele fracțiuni ale opoziției siriene trebuiau să decidă dacă să participe sau nu la negocierile de pace de la Geneva.
Atunci, liderul Al-Nosra, Abu Mohamed Al-Jolani, îi avertiza pe cei tentați (sub presiunea internațională) de perspectiva unei reglementări politice că vor cădea într-o capcană, al cărei singur obiectiv era menținerea la putere a lui Bashar Al-Assad.
Aceste circumstanțe aun produs enorme tensiuni în tabăra salafistă din Siria. Doar că între timp Al-Nosra a optat pentru mai multă discreție, delimitându-se de metodele brutale ale Statului Islamic și așteptând să culeagă roadele unui posibil impas diplomatic.
În proclamația sa, Ayman Al-Zawahiri a avut grijă că arate care este calea „corectă”:
„Noi, Al-Qaida, nu acceptăm decât dovezile de supunere voluntare, noi nu forțăm pe nimeni, nu amenințăm, nu decapităm, nu îi excomunicăm pe cei care se luptă cu noi”.
Iată lupul în blană de oaie. Iar Al-Zawahiri a mers mai departe: dacă va apărea un califat, contează prea puțin dacă acesta va fi condus de Al-Qaida sau nu, încerca el să-i liniștească pe toți cei care au încercat să facă presiuni asupra Frontului Al-Nosra pentru a renunța la filiația Al-Qaida.
Intenția este transparentă: tentativa de a aduna în spatele Al-Nosra numeroșii combatanți care se simt trădați de modul în care decurg negocierile de la Geneva, inclusiv pe cei dezamăgiți de ISIS.
Iată o nouă provocare care dă dureri de cap Moscovei și Washingtonului.