Războiul de Paști: luptele din Estul Ucrainei ucid câte un pluton pe săptămână | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 3 mai 2016, 00:00
Luptele continuă din plin în Estul Ucrainei, în ciuda acordului de încetare a focului.
În ziua de Paşti, un soldat a fost ucis şi alți șapte au fost răniţi în Partea ucraineană, potrivit purtătorului de cuvânt al Operaţiunii Anti-Teroriste - cum este numită în Ucraina operaţiunea împotriva separatismului din Donetsk şi Lugansk. În total, săptămânal mor în Donbas peste un pluton de soldaţi, o amplificare serioasă a confruntării care afectează forţele ucrainene şi capacitatea de reînnoire a forţei, antrenare şi introducere în teatrul de operaţiuni, deşi nu se mai fac noi încorporări în acest moment.
Mai grav, capacitatea de luptă a separatiştilor pro-ruşi, voluntarilor şi mercenarilor din Rusia şi a trupelor regulate ruse creşte constant în ultima vreme, în ciuda acordurilor de la Minsk care vorbeau despre încetarea focului, despre retragerea tuturor categoriilor de forţe externe şi armamente înapoi în Rusia şi despre predarea controlului frontierei către autorităţile legitime de la Kiev. În schimb, noi categorii de forţe combatante şi armamente ruse sunt introduse în Donbas.
Deja nivelul de militarizare este extrem. Potrivit serviciului de informaţii militare al Ucrainei, GUR, în date prezentate la sfârşitul săptămânii de către adjunctul ministrului de Externe, Vadim Pristaiko, forţele aşa numite de autoapărare din Donbas sunt mai echipate militar decât statele membre NATO din flanc. Astfel, cele două auto- proclamate republici populare din Donetsk şi Lugansk au împreună 470 de tancuri, 870 MLI – maşini de luptă ale infanteriei, de diferite categorii, blindate sau nu, precum şi 190 de dispozitive de artilerie reactivă, respectiv Katiushe cu 40 de guri de foc. La acestea se adaugă dispozitivele de rachete sol-aer şi sol sol.
Nivelul de militarizare arată că trupele ruse din Estul Ucrainei nu au venit aici pentru a sărbători Crăciunul, ci se pregătesc de operaţiuni serioase sau, dacă există un acord de încetare a focului cu reguli de angajare clare, au venit pentru a întări o frontieră rusă de facto în Estul Ucrainei. În ciuda presiunilor externe de a aplica planul de pace Minsk 2, forţând Ucraina la cedări unilaterale, nici măcar încetarea focului nu e respectată, cu atât mai puţin există perspectiva organizării unor alegeri locale în regiunile separatiste, după regulile Kievului, care să valideze, de fapt, conducerea separatistă, eventual să trimită separatişti în Rada Supremă, Parlamentul de la Kiev.
Ultimele eforturi au fost făcute la vizita subsecretarului de stat Victoria Nuland la Kiev, însă nici acum nu a putut fi cerut un termen. Toate părţile sunt conştiente de eşecul Minsk 2, de epuizarea capacităţilor de a livra soluţii, însă este în continuare o ancoră diplomatică şi de discurs public pentru evitarea războiului. Însă nimeni nu vrea să accepte faptul că Estul Ucrainei e ocupat de trupele ruse care au nevoie şi ele de o frontieră de facto pe care să o apere. Perspectiva integrării regiunii în Ucraina este nesigură şi nedorită astăzi nici la Kiev în varianta separatismului militarizat finanţat economic de autorităţile legitime, deci varianta stabilirii unei linii de contact, linii de demarcaţii întărite este obigatorie pentru evitarea războiului.
Mai mult, trebuie stabilite şi reguli de angajare, adică evitarea escaladării vreunei acţiuni necugetate sau a lansării războiului din greşeală, din imprudenţă sau din cauza unui soldat mai nervos care a apăsat prea repede pe trăgaci, deci să se cunoască foarte clar reguli şi criterii când începe războiul şi când acţiunea militară înseamnă agresiune şi reclamă o reacţie. Doar aşa se poate evita războiul, iar întărirea liniei de apărare de partea ucraienană e, de asemenea, necesară. Oricum, războiul în Donbas se va derula pe termen mediu spre lung, iar conflictul militar acut poate izbucni astăzi la cote explozive oricând.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.