Cum i-a pus DNA la treabă pe funcţionarii CNAS

Cum i-a pus DNA la treabă pe funcţionarii CNAS

Vasile Ciurchea a demisionat din funcţia de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe 21 martie, oficial din motive personale.

“Nu mai suport atâta denigrare”, îşi justifica el gestul. Ciurchea fusese numit la conducerea CNAS la data de 30 iunie 2014 de Victor Ponta, după ce a mai condus Casa în perioada februarie 2007 - ianuarie 2009, fiind înlocuit de premierul de atunci, Emil Boc, cu Irinel Popescu.

Neoficial, Vasile Ciurchea are mari probleme cu DNA. Sursele noastre susţin că activitatea CNAS este, practic blocată. Aproape tot personalul lucrează pentru procurorii anticorupţie, care au pus sub învinuire pe toţi cei care s-au perindat pe la conducerea instituţiei din 2007 încoace. Este vorba nu doar de preşedinţi ci şi de unii din eşaloanele doi şi trei. Principala acuzaţie care li se aduce este de abuz în serviciu, dar în multe cazuri apar şi fapte mai grave, cum ar fi luarea de mită. Graba anchetatorilor este motivată de posibilitatea ca unele infracţiuni să intre în termenul de prescriere, de aici şi presiunea pusă pe angajaţii CNAS de a preda toate actele şi situaţiile cerute.

Încă din 2012, DNA a fost sesizată, de preşedintele de atunci al Casei, Doru Bădescu,  despre un jaf de 47 de milioane de euro, legat de Sistemul Informatic (SIUI) - menit să facă ordine în sistemul de sănătate publică și să oprească furtul din contribuțiile românilor. Principalul beneficiar al acestor contracte a fost compania Hewlett Packard, care a avut ca subcontractor SIVECO România, al cărei fost preşedinte, Irina Socol, a fost deja condamnat la trei ani şi jumătate cu executare pentru evaziune fiscală.

În 2013, în urma unui raport al Corpului de Control al Primului Ministru, DNA a fost sesizată, din nou, pentru a cerceta o serie de fapte cu eventuale conotaţii penale, depistate la CNAS, începând cu anul 2001 şi până la data finalizării controlului (n.r.-2013), perioadă în care la conducerea instituţiei s-au succedat Eugeniu Ţurlea, Cristian Celea, Cristian Vlădescu, Vasile Ciurchea, Irinel Popescu, Nicolae Lucian Duţă şi Doru Bădescu. Apoi au urmat Cristian Buşoi şi, din nou, Vasile Ciurchea.