Cetățenii britanici vor ca țara lor să părăsească Uniunea Europeană. Brexitul va afecta peste 300.000 de români

Cetățenii britanici vor ca țara lor să părăsească Uniunea Europeană. Brexitul va afecta peste 300.000 de români

Sprijinul în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este de 49%, cu două procente mai mult decât întrunește campania vizând menținerea țării în interiorul blocului comunitar, înaintea referendumului din 23 iunie, indică un sondaj de opinie realizat de institutul ORB și publicat de Daily Telegraph.

Dintre intervievații care afirmă că sunt deciși să se prezinte la referendum, 52% declară că vor vota pentru așa-zisul Brexit, față de numai 45% care vor susține rămânerea în Uniunea Europeană. Premierul britanic David Cameron a lansat luna trecută campania pentru menținerea țării în UE, dar demersul se anunță dificil. Există în continuare un număr important de alegători indeciși, dar și un puternic curent eurosceptic în chiar rândurile partidului său conservator. De altfel, șase membri ai guvernului, precum și Boris Johnson, popularul primar conservator al Londrei, au ales să militeze pentru ieșirea din UE. Sondajul ORB a fost realizat telefonic, pe un număr de 823 de persoane, în perioada 11-14 martie.

Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat luni, la Deva, că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta interesele a circa 300.000 de români care muncesc în această țară, dar și exporturile directe ale țării noastre, cifrate anul trecut la aproximativ 2,3 miliarde de euro, scrie Realitatea.net.

”În primul rând, avem în acest moment în jur de 150.000 de români care lucrează legal, cu permis de muncă în Marea Britanie. Cifrele neoficiale se situează undeva între 300.000 și 400.000 de persoane. Drepturile de cetățean european ale acestor persoane trebuie respectate în oricare dintre alternative. Apoi Marea Britanie este un partener economic important al României, pe locul 5 în ceea ce privește destinația exporturilor: peste 2-2,3 miliarde de euro. Sigur, în eventualitatea unei ieșiri a Marii Britanii (din UE, n.r.) trebuie găsite noi mecanisme și noi reguli conform cărora să se deruleze aceste relații comerciale”, a explicat Winkler.

Ne puteți urmări și pe Google News