STUDIU HARVARD: Efectul Facebook asupra sănătăţii. Cele 4 efecte de care nu poţi scăpa
- Mălin Bot
- 10 martie 2016, 14:04
O echipă de medici de la prestigioasa universitate Harvard a studiat efectele reţelelor sociale asupra sănătăţii într-un program care a implicat 12.000 de persoane. Studiul s-a întins pe foarte mulţi ani, încă înaintea apariţiei şi exploziei Facebook, dar conţine concluzii foarte importante pentru utilizatorii acestei reţele sociale.
Importanţa efectelor cu care se confruntă, chiar fără să ştie, utilizatorii Facebook este uriaşă dacă avem în vedere că sunt mai mult de două miliarde de persoane care utilizează această reţea social în fiecare zi.
“Concluzia științifică medicală confirmă bănuielile: sănătatea ne este influențată de rețelele sociale, de persoanele în care avem încredere și de obiceiurile și valorile grupului din care facem parte”, arată redactorii de la publicaţia on-line ehealthromania.com, care au tradus concluziile principale ale acestui studiu.
Sursa citată a informat că studiul a fost realizat de o echipă de medici de la Harvard şi a implicat 12.000 de persoane, programul demarând încă de acum 32 de ani. O componentă importantă a studiului vine din perioada relativ recentă a programului medical, dacă avem în vedere că Facebook a apărut în 2004.
Concluziile care vizează efectele Facebook asupra subiecţilor au fost publicate în New England Journal of Medicine, de unde au citat si redactorii ehealthromania.com.
“La fel ca în cazul rețelelor sociale non-digitale, Facebook are ca prim focus relevanța pentru conținutul pe care-l propune membrilor săi. Tradus în viața reală, încearcă să ne ofere mai multe informații venite dinspre oameni și surse pe care le apreciem și să reducă numărul și efectul mesajelor neinteresante sau nocive”, arată sursa citată
Studiul prezintă cele patru direcţii din care se produce impactul reţelei sociale asupra sănătăţii.
1. EFECT POZITIV prin informaţiile pe care le furnizează
Pacienţii care au afecţiuni comune se pot grupa în zone de interes în care informaţia circulă eficient. Astfel fiecare poate afla noi metode pentru a-şi ameliora starea de sănătate.
2. EFECT RISCANT dacă începeţi să vă comparaţi cu alţii
“Comparațiile personale cu postările pe care le găsiți în mediul virtual sunt inevitabile. Nu uitați că, deși multe, postările Facebook tind să prezinte informații care să-l pună într-o lumină favorabilă pe autor. E nevoie să rămâneși echilibrat, chiar dacă nu vă puteți lăuda cu maratoane terminate sub 3 ore sau glicemii constante în jurul de 100”, explică sursa citată.
3. EFECT POZITIV. Aplicaţiile pentru sănătate vă ajută să rămâneţi în formă
Autorii studiului au constatat că cei care folosesc reţelele sociale intelligent pot să rămână într-o formă mai bună prin intermediul aplicaţiilor care sunt răspândite în acest mediu.
“Veți afla despre o mulțime de aplicații de sănătate. Pentru măsurarea pulsului și tensiunii, pentru relaxare, care te pot ajuta să te lași de fumat sau care îţi arată cât de bine vezi. Sigur, niciuna nu poate înlocui vizita la medic, dar vă pot oferi informații denerale despre starea de sănătate. În zona de fitness, mai multe aplicații și dispozitive purtabile vă pot măsura nivelul de activitate și vă pot reaminti să faceți mișcare”, se arată în textul care prezintă studiul citat.
4. Alegeți! Social media dă dreptul la cuvânt tuturor, aveți grijă la dezinformări
“Ultima și cea mai importantă dintre reguli. Cum impactul Facebook asupra sănătății stă în primul rând în informație, calitatea ei este fundamentală pentru acest domeniu. Încercați deci să vă alegeți atent sursele. Explozia Facebook s-a dus, nu mai este nevoie să dați automat accept oricărei cereri de prietenie. Și există oricând posibilitatea să vă desprieteniți de cei care vă promit remedii peste noapte sau 20 de kilograme mai puțin in 48 de ore”, se mai arată în articolul publicat de ehealthromania.com.