PROTEST la Parchetul din Constanța. POLIȚIȘTI, acuzați de FURTUL a 15 kilograme de AUR
- Feri Predescu
- 3 martie 2016, 15:09
Zeci de angajați ai unei firme care deține mai multe case de amanet au protestat, astăzi, în fața Parchetului Constanța, cerând procurorilor să investigheze, cu celeritate, plângerile împotriva unor ofițeri de poliție de la Economic. Lucrătorii Serviciului de Investigarea a fraudelor au fost reclamați de firmă că din cantitatea de aproape 150 kilograme de aur, ridicată într-un dosar de evaziune fiscală, ar fi subtituit 15 kilograme de aur, înlocuindu-l cu tinichele.
Plângerile împotriva polițiștilor de la Economic au fost formulate în 2011 și de atunci, potrivit protestatarilor, ancheta este tărăgănată. “Alchimiștii au încercat să transforme tinichelele în aur și nu au reușit, însă polițiștii au transformat aurul în tinichele”, au spus angajații firmei. Ei acuză procurorii de mușamalizarea cazului, după ce de aproape șase luni așteaptă o soluție. Nici în audiență nu ar fi primiți. "Mușamalizează toată lumea, poliția, parchetul. Deci cât timp procurorii nu colaborează cu noi ce putem să credem? Eu cred, personal, că aurul lipsă a fost înlocuit de către polițiști”, a declarat administratorul firmei Garant, Nicolae Badea.
„Când suntem cercetați noi, oamenii de rând, orice bănuială devine probă. Când sunt cercetați polițiștii, nici cea mai evidentă probă nu este suficientă”, au comentat protestatarii. Scandalul a început în 2007 când polițiștii de la Economic au ridicat 147 kilograme de aur din sediul central al casei de amanet, cercetându-l pe patron pentru evaziune fiscală. În 2011, când firma a vrut să se informeze asupra stadiului cercetărilor, știind că aurul este la BRD, s-a constatat că fusese transferat la Camera de corpuri delicte a IPJ Constanța, sacii fiind desigilați doar de către polițiști.
“Au avut acces doar domnii polițiști de la SIF, noi nu am fost de față la desigilarera sacilor, așa cum spune Codul de Procedură Penală. Am aflat din inventarul făcut apoi de ANPC că nu se mai regăsesc 15 kilograme de aur, nici urmă de mondele din aur pe care noi le-am fotografiat când a fost ridicat aurul în 2007. Avem probele”, spune, indignată, consilierul juridic al firmei, Dana Dula. Plângerile făcut împotriva polițiștilor, în 2011, au rămas fără răspuns. Valoarea aurului dispărut, înlocuit cu tinichele este de 300.000 de euro.
Procurorii susțin însă că dosarul este în cercetare la Parchetul Curții de Apel Constanța (PCA). Ei au explicat protestatarilor că în data de 1 martie, dosarul a plecat de la Parchetul Judecătoriei Constanța la Parchetul Curții de Apel. Asta în condițiile în care în 2011, atât Parchetul cât și DNA București au dispus netrimiterea în judecată a ofițerilor de poliție. Firma a contestat soluția in instanța de judecată care a decis, în septembrie 2015, retrimirerea dosarului la Parchetul Judecători Constanța, considerând că nu s-a efectuat o anchetă suficientă.
Primprocurorul Parchetului Judecătoriei Constanța, Gil Julien Grigore, a explicat că nu e vorba de tărăganarea cercetărilor dar dosarul, fiind complex, s-a convenit să fie preluat de PCA. “Este vorba de ofițeri de poliție cercetați în acel dosar. Și s-a apreciat că este mai bine pentru înfăptuirea justiției ca procurori cu experiență de la PCA să facă investigațiile. Se cercetează posibilitatea ca lucrătorii de poliție care au investigat evaziunea fiscală inițială să fi substituit o cantitate de 15 kilograme de bijuterii din aur cu alte bijuterii din metal neprețios”, i-a lămurit purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Zafer Sadâc, pe reprezentanții protestatarilor.