Proiectul de lege privind procedura adopţiei, adoptat de Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor

Proiectul de lege privind procedura adopţiei, adoptat de Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei, care prevede simplificarea procedurilor, dar şi un concediu de maximum un an pentru acomodarea între părinte şi copil, a fost adoptat marţi de Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Deputaţii au adoptat un amendament care prevede acordarea acestui concediu de un an de acomodare între părinte şi copil, care se aplică la copiii cu vârsta de peste doi ani. Concediul se acordă la cererea părintelui, iar indemnizaţia are o valoare de 3,4 ISR (indicator social de referinţă) pe lună, adică 1.700 de lei pe lună, potrivit Agerpres.

Pentru copiii sub doi ani se aplică drepturile prevăzute prin indemnizaţia pentru creşterea copilului.

La dezbaterile din comisie de săptămâna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, Gabriela Coman, a susţinut că modificarea actualei legi vizează eliminarea dificultăţilor întâmpinate în derularea procedurilor de adopţie pentru copiii români în România.

"Proiectul îşi propune câteva simplificări care se referă atât la declararea adoptabilităţii copilului, obţinerea mai rapidă a acestui statut. (...) O altă categorie de simplificări propuse sunt cele referitoare la părinţii care doresc să adopte şi la atestatul pe care aceştia îl obţin, dar şi la procedurile ce urmează a fi desfăşurate în faţa instanţei", a punctat Coman.

Ea a adăugat că proiectul de lege vizează şi acordarea unui concediu părintelui pe perioada încredinţării în vederea adopţiei, concediu care să permită o evoluţie favorabilă a copilului în noua sa familie, dar şi părinţilor să îşi dezvolte capacităţile parentale.

"O altă modificare prevede ca părinţii să beneficieze cu acordul angajatorului de 40 de ore pe an, fără afectarea drepturilor salariale, în care să îşi respecte şi să poată avea timpul necesar pentru a fi realizate toate evaluările necesare în vederea obţinerii atestatului de părinte adoptiv", a explicat Coman, citat de Agerpres.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative.