Constanța are buget “sănătos”, cu bani mulți pentru “pomana lui Mazăre”, dar fără alocări pentru economie și cultură. Primarul interimar Decebal Făgădău nu renunță la taxa de liniște
- Feri Predescu
- 28 ianuarie 2016, 15:50
Primăria Constanța a organizat, astăzi, pentru prima dată în istoria administrației locale, o dezbatere publică despre bugetul pe anul 2016. Mai mulți reprezentanți ai societății civile l-au acuzat pe primarul interimar Decebal Făgădău de “făgăduială”, bugetul urmând să fie votat, mâine, în ședința Consiliului Local Municipal, prea târziu să se mai efectueze modificări majore.
Niciun reprezentant al PNL nu a participat la dezbatere. Imperturbabil, primarul interimar, Decebal Făgădău, a considerat că dezbaterea a fost “bună”, explicând că municipiul Constanța are un buget “sănătos și sustenabil”, convins că până la sfârșitul anului “vom asista la o rectificare pozitivă a acestui buget”. Pentru anul 2016, bugetul municipiului Constanța prevede o sumă, drept cheltuieli, de 814.738.000 lei, plus excedentul bugetar din 2015, în valoare de 192 milioane lei, “fără precedent în istoria municipiului nostru”.
Datorită acestui reviriment, spune primarul Decebal Făgădău, taxa de habitat a scăzut de la 10 lei la 3 lei, a fost eliminată taxa pe spații verzi pentru agenții ecnomici din Mamaia și Satul de Vacanță, s-a eliminat și taxa de liniște pentru operatorii economici din portul Constanța. Hotelierii din Constanța și Mamaia nu mai plătesc taxa hotelieră, în urma noului Cod Fiscal. Și “veștile bune” aduse de primarul interimar Decebal Făgădău, candidat din partea PSD la alegerile locale din vară, continuă cu asfaltarea a 21 de străzi noi și cu o mulțime de proiecte cu finanțare europeană.
Cea mai importantă decizie pare să fie înlocuirea celor aproape 50.000 de pachete cu alimente pentru “amărâții” Constanței cu tichete valorice, astfel încât oamenii să nu mai stea la “cozile rușinii”, legiferate de 15 ani de fostul primar Radu Mazăre. Iar suma totală pentru asigurări și asistență socială este, la Constanța, de aproape 85 milioane de lei inclusiv pentru extinderea cartierului de containere supraetajate pentru săraci “Henri Coandă”, la care se lucrează intens.
Deși Andrei Popescu, un reprezentant al societății civile a cerut eliminarea taxei de liniște, percepută agenților economici din oraș, primarul interimar vrea să o mențină. “În mod evident nu voi susține acest demers de eliminare a taxei de liniște. Consider că taxa de liniște va fi utilizată astfel încât eficiența ei să fie sporită. Vom avea 17 intersecții monitorizate cu Corpul Gardienilor Publici astfel încât să dispară actele de cerșetorie sau comerț neautorizat.Din această taxă vom implementa un sistem de supraveghere video la nivelul municipiului Constanța”, a explicat Decebal Făgădău pentru EVZ.
Edilul a cedat însă în fața reprezentantului IMM-urilor, Iulian Gropoșilă, care a acționat deja în instanță taxa maximală impusă de primăria Constanța pentru 3373 de constănțeni, deținători de imobile cu destinație nerezidențială. Micii întreprinzători au fost susținuți de consilierul PNȚCD Tudorel Chesoi. “Pentru a nu speria cetățenii, am luat hotărârea ca în loc de o înștiințare de plată să le trimitem o invitație. Taxele și impozitele vor rămâne la fel ca și anul trecut. În sensul că, prin amendament, se va înlocui cota de 1,3, ponderată cu 15,4% , ceea ce conducea la 1,5, cu o cotă de 0,25% .Și așa va râmâne”, a spus Decebal Făgădău, fiind “convins” că toți consilierii locali îi vor vota propunerea.