„Misiune îndeplinită”, spune Putin, ordonând retragerea parțială din Siria

„Misiune îndeplinită”, spune Putin, ordonând retragerea parțială din Siria

Liderul de la Kremlin a făcut o vizită surpriză, ieri, la baza aeriană rusească Khmeimim din Siria, unde a anunțat începerea retragerii unei „părți semnificative” a forțelor rusești din zonă, la scurt timp după ce declarase victoria în războiul din Siria

În prima sa vizită la baza aeriană din Siria, dup[ 2015, când avioanele rusești au zburat, în secret, în Siria, Vladimir Putin i-a cerut ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, să înceapă „retragerea contingentelor rusești” la bazele lor permanente.

Totuși liderul de la Kremlin a lăsat deschisă poarta prezenței rusești în aceast zonă, spunând că atât baza aeriană de la Khmeimim, cât și baza navală Tartus vor continua să opereze. El a promis că vor mai fi lovituri aeriene în viitor, dacă „teroriști își vor ridica din nou capul”, referindu-se la forțele rebele din Siria care au încercat să doboare regimul președintelui Bashar al-Assad.

Intervenția rușilor în Siria, de partea guvernului lui Assad, a fost crucială în lupta contra facțiunilor rebele, sprijinite de Occident și de aliații din Orientul Mijlociu. Iranul, alt suporter al lui Assad, a furnizat și el consilieri militari și ajutoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidat în 2018

Gestul lui Putin vine la câteva zile după ce președintele și-a anunțat o nouă candidatură la președinție, în alegerile din martie 2018 și este menit să-i susțină imaginea publică - mândrie și putere, renașterea importanței Rusiei pe plan mondial. 

De asemenea, anunțul vine după ce săptămâna trecută rușii au anunțat că armata siriană, cu susținere lor aeriană, a alungat Statul Islamic din estul Siriei și a preluat controlul complet asupra graniței cu Irakul.

Moscova a lansat campania aeriană din Siria, la finalul lunii septembrie 2015, când guvernul lui Assad era aproape de colaps și a reușit să schimbe cu totul cursul conflictului în favoarea dictatorului sirian.

În aceşti doi ani au fost desfăşuraţi pe teritoriul sirian între 4.000 şi 5.000 de soldaţi ruşi, oficial circa 40 dintre ei au murit

Cairo și Ankara

După vizita neanunţată în Siria, preşedintele rus a plecat la Cairo, pentru discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sissi, cu care a discutat despre situația din Orientul Mijlociu. Putin este așteptat apoi în Turcia pentru convorbiri cu omologul său Recep Tayyip Erdogan.