Jihadiști de origine franceză s-au alăturat Statului Islamic în Afganistan
- Radu Plugaru
- 10 decembrie 2017, 18:59
Luptătorii de origine franceză și algerienă, unii dintre ei veniți din Siria, s-au alăturat grupării Statului Islamic în nordul Afganistanului, unde militanții au înființat noi baze, conform mai multor surse internaționale și afgane citate de AFP.
Analiștii sunt de părere că luptătorii străini se îndreaptă spre țara sfâșiată de război după ce au fost alungați din Siria și Irak.
"Un număr" de cetățeni algerieni și francezi au intrat în zona Darzab din nordul provinciei Jowzjan, controlată în mare parte de Statul Islamic, în luna noiembrie, conform guvernatorului acestei regiuni, Baaz Mohammad Dawar. Oficialul a mai adăugat că, printre noii sosiți se numără și cel puțin două femei care călătoresc alături de un traducător din Tadjikistan, precum și mai mulți ceceni și uzbeci. Surse de securitate europene și afgane din Kabul au confirmat declarația domnului Dawar, potrivit cărora și cetățeni francezi se numără printre luptători - totuși, a avertizat una dintre surse, "nu știm cât de mulți se află acolo". Trei dintre algerienii văzuți în Darzab se pare că au venit din Siria și Irak, a spus Dawar, sugerând că aceștia ar putea crea legătura dintre Statul Islamic din provincia Khorasan (IS-K), reprezentanta grupării în Afganistan și Pakistan, și organizația mamă din Orientul Mijlociu. Conform domnului Mohammad Raza Ghafoori, purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei Jowzjan, mai mulți bărbați și femei caucazieni, vorbitori de limbă franceză, au fost văzuți cum îi antrenau pe luptătorii Statului Islamic din Darzab. Acesta s-a referit la martori care ar fi spus că aproximativ 50 de copii, unii sub 10 ani, au fost recrutați de luptătorii islamici. Locuitori din Darzab au declarat pentru AFP că aproximativ 200 de străini au înființat o tabără la doar câteva sute de metri de satul Bibi Mariam. Un localnic care și-a declinat doar numele de familie, Hajji, susține că luptătorii provin din mai multe țări, inclusiv din Franța, au puțin sub 30 de ani și sunt îmbrăcați în uniformă militară. "Îi tot vedem cum pleacă pe motociclete, merg la graniță și se întorc, dar nu vorbesc cu nimeni", a declarat acesta.