TVR 2 petrece românește de Ziua Națională

TVR 2 petrece românește de Ziua Națională

1 Decembrie este întâmpinat cu programe de sărbătoare, ediții speciale, file de istorie și folclor alături de cei mai renumiți interpreți de muzică populară.

Sărbătoarea începe la TVR 2 încă de dimineață, iar de la ora 10.10 românii sunt invitați la un Concert extraordinar de la Sala Ministerului Apărării Naționale. Printre artiștii invitați se numără Felicia Filip, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Margareta Clipa, Gheorghe Rosoga, Ovidiu Somes Purdeș, Orchestra Reprezentativă a Armatei. În urmă cu 100 de ani s-a scris cea mai importantă filă din istoria României, iar în pragul Centenarului Marii Uniri telespectatorii TVR 2 vor afla cum s-a înfăptuit voința întregii națiuni în scurtele pagini de istorie contemporană semnate de prof. dr. Adrian Cioroianu, la „5 minute de istorie”.

Documentarul semnat de Cornel Mihalache, „Un film mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos”, este programat de la ora 11.10 și ne dezvăluie portretul unui sculptor în lemn din Maramureș. Filmat pe parcursul a cincisprezece ani, documentarul surprinde un profil coerent și convingător al unui om care, prin gândurile și cuvintele sale, simple dar profunde, ține narațiunea laolaltă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Câștigă România!” a fost singurul format din Europa centrală și de est selecționat pentru a participa la Gala Eurovision Creative Forum, o premieră în istoria Televiziunii Române. Despre experiența trăită în această toamnă la Berlin, oraș-gazdă al evenimentului unde care au fost prezentate și recunoscute cele mai valoroase producții ale industriei de divertisment, telespectatorii vor afla din reportajul „<Câştigă România!> cucereşte Europa”, de la ora 13.40.

La amiază, Florina Constantinescu, Nuami Dinescu și Ioana Voicu sunt gata de petrecere. De la ora 14.10, în ediția specială „Se zice că…” au fost invitaţi artiști îndrăgiți: Irina  Loghin, Fuego și Ansamblul ADVAHOVI (Republica Moldova), Orchestra Naţională VALAHIA, dirijor  Mihai Zorilă, cântă Lavinia Goste, Mihai Voropchevici. Nu vor lipsi nici CĂLUŞARII, iar gazdele își vor aștepta invitații cu tradiționala fasole cu ciolan, alături vin fiert. Prin intervenții telefonice se vor alătura invitaţilor Mircea  Dinescu, Gheorghe Hagi și Duckadam.

Premianții sunt vedetele ediției speciale „Ieri-Azi-Mâine”. De la ora 15.50, Corina Dănilă, gazada emisiunii, îi va întâmpina pe cei mai premiați elevi la festivaluri naționale și internaționale. Printre invitați se mai numără: Teodora Gaitanovici, Cezar Ioan Mircea, Diana Maria Stănciuleasa, Angela Gheorghiu, Cosmin Andreian, Luca Iorgu, Ilinca Niță, Roberta Popa, Natalia Moise, dansatori de la Școala de dans "Soft Step", Raluca Moianu, balerine de da Academia de Balet "La Sylphide" și Nae Alexandru.

De la ora 20.00, „Câștigă România!” a pregătit cu o ediție specială, iar gazda Virgil Ianțu va pune întrebări de cultură generală câtorva nume mari ale sportului românesc.

De Ziua Națională, de la ora 21.00, „Gala umorului” ne propune momente de neuitat cu unul dintre cei mai apreciați actori români: Amza Pellea. Artistul ne va purta cu umor prin lumea lui Nea Mărin, dar și în secvențe din filme de neuitat.

Sub semnul Centenarului Marii Uniri, de la ora 22.10 telespectatatorii TVR 2 sunt invitați la un film de referinţă al cinematografiei româneşti: „Burebista”, o producție din 1980, în regia lui Gheorghe Vitanidis.

Drama istorică, cu George Constantin, Ion Dichiseanu, Emanoil Petruț și Alexandru Repan în rolurile principale, prezintă perioada domniei regelui Burebista, având drept surse „Geographica” lui Strabon, „Getica” lui Iordanes și inscripția de la Dionysopolis. "Expansiunea puternicului Imperiu Roman atinge, la sud de Dunăre, bogatele ținuturi ale dacilor uniți într-un mare și puternic regat sub sceptrul viteazului Burebista. Proconsulul Hibrida (a cărui soție este fosta iubită a unui gladiator din oastea lui Spartacus, revenit la vatră) se și instalează într-o cetate grecească de la mare. Asasinarea lui Iuliu Cezar amână inevitabilul." (Tudor Caranfil, ”Dicționar universal de filme”).