Tudorel Toader l-a susţinut pe Călin Popescu Tăriceanu în faţa CCR

Tudorel Toader l-a susţinut pe Călin Popescu Tăriceanu în faţa CCR

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut ieri, în faţa judecătorilor de la Curtea Constituţională a României (CCR), punctul de vedere al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut în urmă cu trei săptămâni să se constate un conflict constituţional între puterea executivă şi cea judecătorească în ceea ce priveşte ancheta DNA privind hotărârea de Guvern prin care s-a transferat insula Belina din proprietatea Statului în cea a CJ Teleorman

Ieri, Guvernul şi DNA şi-au susţinut punctele de vedere în faţa judecătorilor CCR pe sesizarea făcută în urmă cu trei săptămâni de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Tudorel Toader, care a reprezentat Executivul în faţa CCR, a susţinut că DNA nu are competenţa de a ancheta legalitatea adoptării unei hotărâri de Guvern: „Când se vede în faţa unei posibile hotărâri de Guvern adoptată în condiţii de nelegalitate, poate DNA-ul să verifice legalitatea HG? Convingerea noastră este că nu, jurisprudenţa Curţii este în acelaşi sens, legea specială statuează în aceeaşi direcţie”.

Tudorel Toader FOTO: EVZ

Toader a explicat că aprecierea legalităţii hotărârii de Guvern este „o competenţă exclusivă a instanţei de contencios”. „Competenţa de apreciere a legalităţii hotărârii de Guvern este o competenţă exclusivă a instanţei de contencios, competenţa de apreciere a oportunităţii, a împrejurărilor, circumstanţelor emiterii actului administrativ rămâne în sarcina exclusivă a decidentului, aşa cum s-a stabilit şi prin jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional”, a arătat ministrul Justiţiei.

DNA: se încalcă principiul statului de drept

Pe de altă parte, reprezentantul DNA, Simona Ricu, a arătat, în expunerea sa, că nu i se poate impune unui procuror unde să facă anchetă şi unde să nu ancheteze, subliniind că instanţa de judecată este cea care trebuie să se pronunţe dacă a fost sesizată legal.

„Procurorul are obligativitatea de a efectua cercetări penale, dar trebuie să fie lăsat să-şi exercite acest rol constituţional, ori dumneavoastră vi se cere să stabiliţi ce poate face un procuror şi unde poate să exercite o cercetare penală. Se încalcă principiul statului de drept. Nu se poate ca în România, în secolul XXI, să vină un funcţionar cu rang înalt şi să impună unde să facă procurorul anchetă penală”, a afirmat reprezentantul DNA. Ministrul Justiţiei i-a răspuns reprezentantului DNA că nimeni nu reduce competenţa procurorului, ci s-a cerut ca el să nu se substituie nici instanţei de contencios administrativ şi nici Guvernului. După ce au ascultat argumentele celor două tabere, judecătorii CCR au amânat dezbaterea sesizării preşedintelui Senatului pentru data de 23 de noiembrie.