Brașovul în comunism, expoziție realizată cu ajutorul cetățenilor I FOTO

Brașovul în comunism, expoziție realizată cu ajutorul cetățenilor I FOTO

„Orașul Stalin pe înțelesul tuturor” este cel mai recent proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov, care le-a propus brașovenilor să se implice activ în construirea unei expoziții care, de săptămâna aceasta, poate fi vizitată.

Brașovenii s-au mobilizat lunile acestea pentru a arăta noii generații cum se trăia în perioada în care orașul lor pirta numele lui Stalin. Timp de 10 zile un stand pop-up a stat la dispoziția celor interesați în trei cartiere foste muncitorești din oraș: Astra (fostul Steagul Roșu), Tractorul și Triaj. Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie au vorbit despre perioada când Brașov s-a numit Orașul Stalin (1950-1960), provocându-și concetățenii să aducă propriile amintiri, fotografii, documente sau obiecte pentru a fi digitalizate sau expuse temporar la Muzeu, în cadrul expoziției „Orașul Stalin”. Aproximativ 1.000 de persoane au vizitat standul, muzeografii și voluntarii proiectului strângând și scanând zeci de documente și fotografii. Au fost donate sau date în custodie pentru expoziție obiecte cum ar fi radiouri, difuzoare, telefoane, articole vestimentare, cărți, ziare, tablouri, monede, hărți.

În paralel și copiii au fost implicați. Peste 150 de elevi din școlile gimnaziale nr. 1, nr. 27, nr. 30 și ,,Anatol Ghermanschi” din Brașov au făcut muncă de documentare: au întrebat bunici și vecini despre fostul Parc al prieteniei româno-sovietice (Parcul Central) sau ce era acela un cartier muncitoresc, au căutat prin locuințele familiei obiecte și fotografii din Orașul Stalin și au fost încântați să afle că fotografiile lor vor fi expuse în Muzeul din fosta Piață „23 August” (Piața Sfatului).

Expoziția de fotografie ,,Orașul Stalin pe înțelesul copiilor", inclusă în expoziția principală, va fi ulterior itinerată în școlile participante la proiect.

Ne puteți urmări și pe Google News