Concurs „cu cântec” pentru șefia TES. Maia Morgenstern a ieșit învingătoare

Concurs „cu cântec” pentru șefia TES. Maia Morgenstern a ieșit învingătoare

Bătălia pentru șefia postului de director la Teatrul Evreiesc de Stat (TES), consumată în doi - Maia Morgenstern și regizorul Erwin Șimșensohn - , a fost câștigată, ieri, de celebra actriță

Dacă rezultatul întrecerii dintre Maia Morgenstern și Erwin Șimșensohn a fost unul oarecum previzibil pentru lumea artistică, nesuscitând interes deosebit, nu același lucru se poate spune despre evenimentele care au precedat acest concurs. Cu câteva zile înainte de examenul pentru directoratul TES, un scandal urât a izbucnit, alimentând zvonul potrivit căruia s-a încercat discreditarea Maiei Morgenstern. Despre ce este vorba? Actrița Monia Pricopi, angajată la Teatrul Evreiesc, a trimis o scrisoare către Primăria Generală a Capitalei, act prin intermediul căruia Pricopi devoala așa-zise „nepotisme” perpetuate de Maia Morgenstern la TES din 2012 și până în prezent (perioadă în care Maia s-a aflat la cârma TES).

Actorul Tudor Aaron Istodor, fiul Maiei Morgenstern FOTO: TES

Ne puteți urmări și pe Google News

Spicuim din cuprinsul acestui memoriu exploziv: „Domna Morgenstern și-a angajat, la puțin timp după ce a fost numită manager, fiul (n.r. - Tudor Aaron Istodor), în teatrul nostru… Și nu numai că l-a angajat, dar e, cred, primul actor angajat direct pe categoria I, cursul firesc al carierei unui actor debutant începând cu categoria a V-a. Mai mult, fiul doamnei Morgenstern este și membru marcant al Consiliului artistic al teatrului și imediat după ce a împlinit trei ani vechime, teatrul nostru a organizat concurs de avansare pe post, așa încât, acum, este actor categoria 1A, deși abia a spus câteva replici în idish”.

Atac la familie

Acuzațiile, extreme de grave, nu se opresc aici. Monia Pricopi a „tăvălit-o” și pe fiica Maiei, Cabiria: „(…) O altă stea a Teatrului Evreiesc ne-a fost impusă (…). Nu e pură coincidenţă, este exact fiica Doamnei Manager, care joacă în teatrul nostru de când avea 15 ani şi era elevă, deşi rolurile în care a fost distribuită puteau fi jucate de colege de-ale noastre din teatru. Până acum i s-au atribuit cinci roluri, unele din ele inventate special”. Maia Morgenstern a legat aceste atacuri de concursul pentru ocuparea postului de manager la TES. „Toate acuzațiile care mi se aduc sunt o încercare de mânjire a imaginii (…). Vor să mă determine să nu mai particip la concurs”, declara Maia, la vremea respectivă, pentru „Adevărul”.

Una peste alta, Maia Morgenstern a participat ieri la examen. Mai mult, potrivit unor informații neoficiale obținute de Evenimentul zilei, îndrăgita actriță l-a și câștigat, urmând să-și continue munca de manager la TES.

Felicitări de la contracandidat

Contactat de Evenimentul zilei, contracandidatul Maiei, regizorul Erwin Șimșensohn (foto), a declarat: „O felicit pe doamna Maia Morgenstern pentru câștigarea concursului. A fost o onoare să particip la această luptă și să pregătesc planul de management. Sper să fiu mai norocos data viitoare”.

Oana Pellea, alături de Maia Oana

Pellea (foto) i-a luat apărarea Maiei în scandalul declanșat de actrița Monia Pricopi: „Atacul ce se desfășoară împotriva Maiei Morgenstern nu face cinste nimănui. Maia este o valoare de necontestat, iar despre ce a făcut ca director interimar (…) ar fi de amintit: renovarea Teatrului Evreiesc, numărul mare de spectacole jucate, numărul mare de spectatori și succesul acestui teatru, turneele efectuate (…). Maia Morgenstern are tot respectul meu”.

Teatrul, o prioritate pentru Maia

Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani Evenimentului zilei, Maia Morgenstern dezvăluia: „Care sunt prioritățile mele în viață? Memoria părinților, sănătatea copiilor și această instituție care se numește Teatrul Evreiesc”.