Un conducător iubit la 68 de ani: Ministrul Daea, chiolhan epic cu mezeluri și brânză de oaie

Un conducător iubit la 68 de ani: Ministrul Daea, chiolhan epic cu mezeluri și brânză de oaie

Controversatul ministru al Agriculturii – l-am numit pe social-democratul Petre Daea, fost membru al Partidului Comunist timp de 19 ani, din 1970 până în 1989 – şi-a organizat, ieri, o paranghelie de-a dreptul faraonică, chiar în sediul ministerului pe care-l păstoreşte, în cinstea propriei sale zile de naştere. Facem precizarea că Petre Daea a împlinit 68 de ani

Evenimentul zilei” a aflat că la amplul bairam, care a avut loc într-o sală de şedinţe de la parterul instituţiei, au fost invitaţi toţi angajaţii Ministerului Agriculturii, fără nicio „discriminare” – în total, peste o sută de persoane!

Cronica unei chete anunţate

Potrivit surselor EVZ, o parte dintre fondurile destinate petrecerii au fost strânse prin chetă, încă de miercuri, când fiecare angajat a cotizat benevol cu suma de 10 lei. Un secretar de stat ne-a dezvăluit, la adăpostul anonimatului, verva premergătoare festivităţii. „Încă de la primele ore, femeile de serviciu alergau de colo-colo pe culoarele ministerului, ştergeau de zor pardoselile, ferestrele şi mutau mobilierul din sala de şedinţe. Numeroşi funcţionari îl pândeau pe ministru, pe la colţuri, ca să-i dea cadouri frumos împachetate. Aşteptau pâlcuri-pâlcuri. Când Petre Daea a apărut, în sfârşit, zeci de oameni s-au îmbulzit, de pretutindeni, să-l pupe şi să-l felicite. Baia de mulţime s-a prelungit pe toată durata petrecerii”, ne-a relatat sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Meniul bairamului

Desfăşurătorul meniului decis de Daea a fost divers: zeci de platouri cu aperitive (mezeluri de toate sortimentele, brânzeturi, caşcaval, zacuscă, pateuri, salată, roşii, ardei graşi, castraveţi şi măsline), şniţele şi chifteluţe. Desertul a fost comandat de la o cofetărie cunoscută – eclerurile şi amandinele au fost cele mai apreciate. Participanţii s-au înviorat la discreţie cu sucuri naturale, apă plată, apă minerală şi şampanie de fabricaţie străină, înfruptându- se din numeroasele fructe dispus „artistic” pe tipsiile de pretutindeni: mere, struguri, pere şi banane.

„Inimă tânără” şi „belşugul muncii”

Fireşte, în debutul festivităţii, ministrul Petre Daea nu s-a sfiit să ţină o cuvântare interminabilă, cu un pahar de şampanie în mână. Printre altele, pesedistul şi-a anunţat angajaţii că are „inima tânără” şi că este foarte mândru de faptul că s-a născut toamna, „când e adunat belşugul muncii”. Truismele au fost întâmpinate cu ropote de aplauze, chiuituri şi aclamaţii frenetice. Nu puţini au fost cei care au solicitat şi un „bis”.

Un „La mulţi ani” inedit

Apoi, sutele de angajaţi ai Ministerului Agriculturii (cei care nu au încăput în sală erau desfăşuraţi de-a lungul întregului parter!) s-au apucat să-i cânte lui Daea un „La mulţi ani!” prelung şi atât de zgomotos, încât unii trecători s-au oprit bulversaţi, pentru câteva secunde, pe trotuarele din faţa instituţiei. „Personal, nu mi-a venit să cred că sute de oameni au fost în stare să-i cânte «La mulţi ani!» lui Petre Daea, să-l aplaude, să-l pupe şi să-l aclame minute în şir, ca pe stadion!”, ne-a mărturisit sursa citată.

Vegheaţi de oaie

Deşi carnea de oaie a lipsit cu desăvârşire din meniul chiolhanului, mioarele au fost totuşi prezente: pereţii sălii de conferinţe erau plini cu fotografii ce reprezentau numeroase oi şi iezi, patrupedele fiind surprinse în felurite ipostaze. De altfel, nu puţini au fost angajaţii Ministerului care glumeau pe la colţuri, apreciind că ar fi fost indicat să comande un tort în formă de oaie.

Şi-a adus fotograf!

Deosebit de interesant este că la paranghelie au participat şi fotografi (cu permisiunea ministrului), care au surprins diversele momente ale festivităţii, semn că Petre Daea vrea săşi îmbogăţească albumul de familie cu amintiri din ziua în care i-au cântat „La mulţi ani!” sute de subordonaţi veseli.