Scandalul CRUCII de pe STATUIA lui Ioan Paul al II-lea. INTERVENȚIE spectaculoasă a Poloniei

Scandalul CRUCII de pe STATUIA lui Ioan Paul al II-lea. INTERVENȚIE spectaculoasă a Poloniei

După 11 ani de procese, justiția franceză a obligat comuna Ploërmel să îndepărteze crucea aflată pe un monument dedicat lui Ioan Paul al II-lea.

Decizia a fost luată miercurea trecută de către Consiliul de Stat, instanța supremă din Frața în materie administrativă, în numele legii de separare a Bisericii de Stat.

Primăria comunei Ploërmel are termen șase zile pentru a începărta crucea de pe monument, potrivit deciziei instanței supreme.

„Dat fiind că crucea constituie un semn sau o emblemă religioasă, în sensul articolului 28 al legii din 9 decembrie 1905 și că amplasarea ei de către comună nu se încadrează în nici una din excepțiile menționate de acest articol, prezența sa într-un loc public este contrară legii”, se arată în decizia Consiliului de Stat.

Statuia lui Ioan Paul al II-lea, o donație a artistului rus Zurab Tseretli, a fost amplasată într-o piață din Ploërmel sub o arcadă având deasupra o cruce, potrivit unei decizii a conducerii comunei din 28 octombrie 2006, scrie Ouest-France.

Federația pentru Gândire Liberă din departamentul Morbihan și doi locuitori ai comunei au sesizat tribunalul din Rennes pentru că primarul din Ploërmel a refuzat să dezafecteze monumentul, înalt de 7,5 metri.

Pe 30 aprilie 2015, tribunalul i-a cerut primarului să dezafecteze monumentul în termen de șase luni, însă decizia a fost anulată pe 15 decembrie 2015 de instanța administrativă de apel din Nantes, care a invocat o eroare de drept.

Consiliul de Stat a dat parțial dreptate tribunalului din Rennes, apreciind că crucea contravine legii din 1905, care interzice „ridicarea sau amplasarea oricărui semn sau emblemă religioasă pe monumentele publice sau în orice loc public”.

Spre deosebire de tribunal, Consiliul de Stat a apreciat că „arcada nu poate fi privită, în sine, ca un semn sau emblemă religioasă”.

Hotărârea este definitivă, iar primăria este obligată și la plata a 3000 de euro către petenți.

Decizia Consiliului de Stat a iscat o furtună în Franța, partea din dreapta a scenei politice acuzând ceea ce a numit „o nebunie”.

Mai mult, premierul polonez Beata Szydlo a postat pe Twitter un mesaj în care se arată gata să ia monumentul și să-l ducă în Polonia, pentru a nu fi mutilat prin îndepărtarea crucii.

Iată textul mesajului:

„Ioan Paul al II-lea spunea că istoria ne învață că democrația fără valori se transformă în totalitarism fățiș sau camuflat. Marele nostru polonez, marele nostru european, este un simbol al Europei unite creștine. Dictatura corectitudinii politice – secularizarea de stat – creează un loc pentru valori care ne sunt străine pe plan cultural și care duc la instaurarea terorii în viața cotidiană a europenilor. Guvernul polonez va depune toate eforturile pentru a salva monumentul compatriotului nostru de la cenzură și vom propune transportarea lui în Polonia, dacă autoritățile franceze și comunitatea locală sunt de acord.”

Ioan Paul al II-lea a fost sanctificat de Biserica Catolică.