Dosarul fostului general Florian Coldea ”mușamalizat” pe sub mână de procurorii DNA

Dosarul fostului general Florian Coldea ”mușamalizat” pe sub mână de procurorii DNA

Unul dintre dosarele deschise pe numele fostului ofițer SRI, Florian Coldea, a avut un sfârșit așteptat. Cazul a fost CLASAT după ce procurorul DNA, Marian Văetişi, a făcut anumite aprecieri despre plângerile formulate împotriva fostului general SRI. Conform luju.ro ”mușamalizarea” s-a făcut chiar în ziua în care generalul Dumitru Dumbravă făcea dezvăluiri incediare în fața instanței.

Marian Văetişi i-a înfierat pe colonelul SRI Florin Gulianu şi pe maiorul SRI Daniel Florea care au îndrăznit să facă plângere împotriva marelui general Florian Coldea. Halucinant, procurorul i-a acuzat pe Gulianu şi Florea de “copy-paşte”, cu ironii ieftine: “Din cele prezentate de cei doi (sau numai de unul)”. Clasarea a fost menţinută de Curtea Militară de Apel fix în ziua în care generalul Dumbravă de la SRI a făcut o vizită în instanţa (Ordonanţă), scriu cei de la site-ul www.luju.ro.

Dezvăluiri - Muşamalizări

Lumeajustitiei.ro a prezentat miercuri, 25 octombrie 2017, un document bombă privind vizitele pe care vestitul general Dumitru Dumbravă de la SRI, cel care a recunoscut existenţa “câmpului tactic” în instanţe şi parchete, le-a făcut la Curtea Militară de Apel Bucureşti. Chiar la preşedintele acestei instanţe, generalul Gheorghe Manea. Vizitele au avut loc chiar în zilele în care pe rolul respectivei instanţe se află o plângere împotriva soluţiei de clasare dispuse de DNA într-un dosar care îl privea pe generalul Florian Coldea, fost şef operativ al SRI, dar şi pe alţi şefi din Serviciul Român de Informaţii. De afltfel, una dintre vizitele lui Dumbravă a fost fix în ziua în care Curtea Militară de Apel a respins plângerea împotriva soluţiei de clasare a DNA (click aici pentru a citi). În ediţia de astăzi, Lumeajustitiei.ro prezintă ordonanţă de clasare dispusă de colonelul magistrat Marian Văetişi, procuror militar în cadrul Secţiei de combatere a infractiunior de corupţie săvârşite de militari. Documentul a fost publicat pe site-ul secretelesistemului.ro, de maiorul (r) SRI Daniel Florea, cel care a făcut mai multe dezvăluiri despre mizeriile din SRI, el însuşi fiind dat afară din Serviciu în mod abuziv şi confruntându-se apoi cu furia partenerului de “Binom” al SRI, ne referim la parchetul anticorupţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Halucinant este însă modul în care procurorul DNA Marian Văetişi a dispus clasarea cauzei care îi privea pe generalul Florian Coldea şi alţi şefi din SRI. A fost practic un simulacru de anchetă, credem noi, neurmarindu-se altceva decât spălarea generalului Coldea.

Dosarul a fost deschis în urmă unei sesizări depuse de colonelul (r) SRI Florin Gulianu, fost şef sector contraspionaj în cadrul Direcţiei Judeţene de Informaţii Prahova, care a formulat plângeri împotriva următorilor ofiţeri SRI:

-generalul Florian Coldea;

-colonelul Marin Constantin;

-generalul Vasile Ghiţă;

-colonelul Bogdan Pasăre;

-căpitanul George Damureanu;

-colonelul Gabriel Anghel;

-locotenent-colonelul Vasile Georgescu;

-locotenent-colonelul Marian Dumitrescu;

-colonelul Marius Vrânceanu;

-căpitanul Mihnea Neagu;

-maiorul Bogdan Alexandru George;

Faptele sesizate au fost de abuz în serviciu, uzurparea funcţiei, omisiunea sesizării organelor judiciare, delapidare, fals intelectual şi uz de fals, DNA începând urmărirea penală în rem la dată de 9 septembrie 2014, extinzând-o ulterior, în 17 octombrie 2014, şi pentru luare de mită şi dare de mită. Acuzaţiile lui Gulianu au fost susţinute şi de maiorul (r) Daniel Florea, fost şef al biroului de securitate internă la Direcţia Judeţeană de Informaţii Prahova, care a formulat la rândul sau o plângere penală. Dosarul a fost finalizat de procurorul Vaetis cu soluţii de clasare şi de disjungere, aceste din urmă dosare rezultate după disjungere fiind evident uitate prin sertare.

Va aşteptaţi că ordonanţă să conţină aspecte concrete prin care procurorul DNA să arate de ce nu se susţin acuzaţiile aduse de Gulianu şi Florea? Ei bine, ordonanţă nu este altceva decât un mic rechizitoriu pe care procurorul Vaetis îl face împotriva celor doi ofiţeri care şi-au permis să facă plângere împotriva lui Coldea. Spre exemplu, procurorul DNA îl înfierează pe Daniel Florea întrucât plângerea acestuia este “o copie a celei depuse de col. (rez) Gulianu Florin, copie ce a fost adaptată prin schimbarea numelui şi a menţiunilor cu privire la înscrisurile care îi privesc personal pe fiecare” şi îl acuză de “copy-paşte”. De asemenea, lui Florin Gulianu i se reproşează că a formulat denunţ pentru pretinse fapte comise în 2001, abia în 2014, după ce a fost trecut în rezervă. Ciudată abordare a procurorului, care pare să fi uitat de practică DNA care face dosare pe bandă rulantă pe baza de denunţuri care se referă la pretinse infracţiuni comise cu ani mulţi în urmă. La alţii este în regulă, dar nu şi când vine vorba despre şefi din SRI.

În ceea ce-l priveşte pe generalul Florian Coldea, în ordonanţă de clasare se reţine totuşi un aspect interesant, care ar fi putut să-i dea mari bătăi de cap fostului şef operativ al SRI. Concret, colonelul Florian Gulianu l-a acuzat pe Coldea de uzurparea funcţiei prin faptul că “acesta a dat ordine în locul directorului SRI, a dispus măsuri prin ordine rezolutive, a luat hotărâri singur, a blocat documentele la nivelul sau şi, în final, formal, atunci când unele acte administrative trebuiau emise la nivelul directorului, i le-a prezentat acestuia în mapă la semnat, asigurându-l probabil că totul este în regulă (temeinic, legal/procedural) dezinformandu-l cu privire la adevărată situaţie de fapt şi de drept. (…) Având în vedere şi importantă domeniului, o eventuală declasificare, la acest moment şi în această procedura, a înscrisurilor, pentru a fi depuse la dosarul cauzei, nu se impune, fiind cel puţin inoportună”. În opinia noastră, procurorul ar fi trebuit să aibă habar de conţinutul documentelor la care făcea referire colonelul Gulianu pentru a avea o imagine de ansamblu şi a lua o decizie în cunoştinţă de cauza. Însă pentru asta, trebuiau declasificate acele documente semnate de fostul-prim adjunct al SRI. Şi cine ştie ce ar fi ieşit la iveală, iar cu siguranţă acest lucru nu ar fi fost în vreun caz agreat de Florian Coldea. Aşa că s-a considerat că nu este oportun şi s-a decis clasarea.