O crimă la case mari. SUSPANS cu GEORGE ARION

O crimă la case mari. SUSPANS cu GEORGE ARION

Chiar și într-un roman de mici dimensiuni cum e „O crimă la case mari”, talentul lui John le Carré se dezvăluie în toată plenitudinea sa. Ca și într-o picătură de apă în care descoperim aceeași compoziție ca și în marea din care provine, în această cărțulie reîntâlnim aceeași manieră fină de narare prezentă în toată literatura acestui excepțional scriitor.

Ironia, maliția, umorul, observația socială de mare acuitate nu lipsesc nici din această poveste istorisită cu mult calm, de un autor care nu se grăbește niciodată să expedieze în doar câteva cuvinte o întâmplare, o descriere de personaj sau de decor, o relație între eroi. În centrul acțiunii se află școala din Carne, o instituție respectabilă, cu tradiții, cu programe rigide și profesori aleși pe sprânceană, cu elevi constrânși să se supună unor regulamente severe – printre ei se află și odrasle regale – și care comunică foarte puțin cu lumea exterioară. În această comunitate izolată este comisă o crimă: soția unui profesor este omorâtă cu un cablu coaxial.

Apare în scenă simpaticul George Smiley, cunoscut din trilogia de mare succes „Pe urmele lui Karla” („Cârtița”, „Premiantul”, „Oamenii lui Smiley”). A părăsit serviciile secrete și se arată dispus să dea o mână de ajutor poliției locale. El pătrunde într-un adevărat viespar în care bârfele, minciunile, snobismul, pretenția de a fi unici fac ravagii în rândurile corpului didactic. Dar până când improvizatul detectiv să deslușească toate aspectele cazului și să-l demaște pe ucigaș, acesta mai comite două crime, instaurând panica în pașnica – de până atunci – așezare.

George Smiley nu are nimic din alura unui anchetator prezent în cele mai multe narațiuni polițiste. Nu se impune prin statură, nu crede în forța pumnului, nu mânuiește dezinvolt pistolul. Iată cum îl prezintă o prietenă: „Ei i se părea cel mai șters om pe care-l întâlnise vreodată; scund și îndesat, cu ochelari cu lentile groase și părul rar; la prima vedere era prototipul burlacului fără trecere la femei, de vârstă mijlocie, cu o ocupație sedentară.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar Smiley posedă o armă redutabilă: o inteligență sclipitoare. Cu ajutorul ei readuce pacea în venerabila instituție, deferindu-l pe criminal justiției.