Fostul DOCTOR al CAMPIOANEI ROMÂNIEI la fotbal RUPE TĂCEREA: „Fotbaliştii pot MURI ORICÂND…”. DECLARAȚII ULUITOARE
- Theodora Sutiu
- 10 octombrie 2017, 17:27
Adrian Motoacă este medic sportiv la HCM Slobozia, dar în cariera sa a ajuns și la Academia de Fotbal al lui Hagi. Doctorul unei echipe de handbal din România trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele care îl pândesc pe fobaliștii care activează în Liga 1.
„Riscurile şi le asumă cluburile şi conducătorii lor care, din păcate, nu vor să priceapă care este rolul unui medic la un eveniment sportiv”, e prima acuză pe care Motoacă o aduce cluburilor sportive din România. ”Sunt foarte multe cluburi în România care îşi folosesc infirmieri sau maseuri pe post de medic, aceştia neavând minimul de pregătire necesară de a acorda primul ajutor. Rareori întâlnim cazuri la care jocul se desfăşoară în prezenţa unei asistente medicale. De medici nu poate fi vorba, pentru că remuneraţia lor este foarte mică şi cadrul în care ar lucra şi ar asista la evenimente sportive le-ar pune în primejdie profesia şi moralitatea”, a continuat medicul, conform Cancan.
Și atitudinea față de medici este diferită...„Utilitatea medicului la o echipă este văzută din punct de vedere diferit. Depinde unde şi cu cine lucrezi, dar mai ales şi ce dotări îţi poate oferi clubul în cauză. Presiunea există în fiecare zi a ta ca medic, deoarece este în menirea noastră de a face oamenii bine, implicit, sportivii. În România stăm prost la acest capitol, iar persoanele din conducerea unui club nu pun mare preţ pe ceea ce poate fi un plus de vitalitate adus sportivului de către un medic, prin pur şi simpla prevenţie pe care o poate face în privinţa accidentărilor, cât şi a tratamentului acestora. Deci, cuvântul nostru ca şi specialişti este, în unele cazuri, inexistent”, a explicat Adrian Motoacă.
Motoacă a povestit și despre diferențele dintre handbal și fotbal. „Diferenţa nu o face numele clubului. Meseria mi-aş face-o oriunde. Aici, la Slobozia, am toată susţinerea conducerii HCM, în special a domnului preşedinte Nicolae Goidea. Un lucru e cert: se poate întâmpla oricând orice. Avem cazuri precum Vrăbioru, Hâldan, Ekeng ... Ar trebui tras un semnal de alarmă. Nu trebuie să ne mai jucăm cu sportul. Ar fi timpul să nu mai fentăm şi să driblăm cum vrem noi şi să aducem în sistem oameni competenţi, cu pregătire. Altfel, repet, se poate întâmpla orice, oricând, chiar şi o moarte subită pe teren!”, a încheiat Adrian Motoacă.
Acum o săptămână, un fotbalist de 13 ani trăieşte acum pentru că o asistentă, aflată în tribună, a sărit gardul şi l-a resuscitat pe teren. Este ultimul caz la limită. Ekeng, jucătorul lui Dinamo, nu a avut aceeaşi şansă. S-a stins, din ultimele informaţii, pentru că nu s-a procedat tocmai corect în timpul manevrelor de resuscitare. Anterior au murit și alți fotbaliști cu ar fi Cătălin Hâldan și Ștefan Vrăbioru.