Băsescu ATACĂ CSM pentru avizul negativ la modificarea Legilor Justiției: „A acționat la ordinul...”

Băsescu ATACĂ CSM pentru avizul negativ la modificarea Legilor Justiției: „A acționat la ordinul...”

Liderul PMP, Traian Băsescu, sare în apărarea ministrului Justiției, Tudorel Toader și critică CSM pentru avizul negativ dat la modificarea legilor Justiției. Pe de altă, parte, fostul șef al statului spune că nu este de acord ca Inspecția Judiciară să treacă în subordinea Ministerului.

„Cei 10 au acționat la ordinul procurorului general care a făcut apel la CSM pentru respingerea legilor justiției. Susținem poziția celor 8, pentru că sunt oameni cu experiență. Din propunerile lui Tudorel Toader, în noua legislație propune majorarea criteriilor de vechime și suntem de acord. Majorarea termenlor vechimii este corectă pentru că ai nevoie de experiență ca judecător dar și de viață ca să-i spui unui om că urmează să se ducă 20 de ani la închisoare”, a afirmat Băsescu, într-o conferință la Parlament, citat de stiripesurse.ro.

În schimb, președintele PMP susține că nu i se pare în regulă trecerea Inspecției Judiciară în subordinea Ministerului Justiție. Pe această cale, Băsescu îi face și o propunere ministrului Tudorel Toader. 

 „Nu suntem de acord cu trecerea Inspecției Judiciare pentru că trebuie să fie independentă. Ceea ce noi propunem e ca membrii Inspecției Judiciare să fie aleși de magistrați, cum se fac alegerile la CSM, să aibă un mandat de 9 ani și să fie instituție independentă în afara CSM și a Ministerul Justiției. Sigur, aici viziunea noastră e ca un om care candidează pentru funcția de inspector la Inspecția Judiciară să aibă cel puțin 18 ani de activitate,încât la terminarea mandatului să fie un om care iese la pensie. Asta îi va da independență totală în deciziile pe care le va lua și de aceea susținem că ideea lui Tudorel Toader de a mută Inspecția Judiciară la Ministerul Justiției este una proastă. Fac precizarea că acest lucru nu poate fi justificat de ideea că Parchetele acționează sub autoritatea Ministerului Justiției, pentru că Inspecția Judiciară vizează și judecătorii, care nu au legătură cu activitatea Ministerului Justiției. De aceea Inspecția Judiciară trebuie să fie în afara CSM și în afara Ministerului Justiției, organism independent, ales pe 9 ani de magistrați, cu un număr ce va fi stabilit.”, a explicat Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul PMP se împotrivește și înființării „în Parchetul de pe lângă ÎCCJ o secție specială care să îi ancheteze pe procurori și judecători”.

„Nu suntem de acord pentru ca îi aduci pe procurori și judecători sub controlul ÎCCJ. Soluția pe care noi o vedem e că Inspecția Judiciară să întocmească dosar de inspecție pe care îl prezintă CSM, iar Inspecția Judiciară trebuie să aibă în interiorul ei propriul sistem de validare, încât atunci când fac o propunere de sancțiune disciplinară, ea să fie validată de CSM, iar dacă e vorba de sancțiune penală, se adresează direct ÎCCJ cu raportul concluzie al ÎCCJ.” a conchis Traian Băsescu.