Dramele lui Bernard Tapie. Obligat să plătească 400 de milioane euro și să lupte cu o boală necruțătoare

Dramele lui Bernard Tapie. Obligat să plătească 400 de milioane euro și să lupte cu o boală necruțătoare

Fostul președinte al lui Olympique Marseille a avut o viață tumultuoasă, a făcut și pierdut miliarde de euro, iar la 74 de ani se află într-o situație critică

Bernard Tapie, cel mai cunoscut investitor din istoria fotbalului francez, trece, la 74 de ani, prin cele mai delicate momente ale vieții. Omul de afaceri a primit un diagnostic tulburător din partea medicilor, care l-au anunțat că suferă de cancer la stomac.

L-a învins pe Berlusconi

Tapie n-a fost uitat în această perioadă de oficialii și jucătorii clubului Olympique Marseille, care i-au dedicat victoria din campionat cu Toulouse (2-0). Fost patron al echipei „alb-albastre”, Bernard a rămas în istorie pentru că a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni, în 1993, cu OM. În finală francezii au învins marele Milan patronat de Silvio Berlusconi (1-0).

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a împrumutat ca să cumpere Adidas

Pentru Tapie a fost apogeul carierei în fotbal. Apoi, omul de afaceri s-a prăbușit și a tras după el și echipa.

La finalul anilor , 80, francezul a cumpărat compania Adidas, contractând un împrumut de 1,6 miliarde de franci francezi, de la banca Credit Lyonnais. Pentru că n-a reușit să-și plătească dobânzile, Tapie a rămas fără marele brand sportiv, care i-a fost vândut, în 1993, lui Robert Louis-Deyfus. Tapie a devenit președintele lui Olympique în 1986 și a stat la butoane până în 1994. Formidabila echipă pe care o formase la Marseille avea să fie pătată de scandalul unui meci trucat, în 1992, contra celor de la Valenciennes (scor 1-0).

Pentru acest delict, omul de afaceri a intrat în pușcărie pentru 7 luni, iar fostul său club a intrat într-o perioadă critică. „Alb-albaștrii” au ajuns în eșalonul secund și au avut nevoie de un deceniu pentru a redeveni o forță în Ligue 1. De asemenea, Tapie a fost acuzat de mai multe fraude fiscale, dar și pentru că și-ar fi însușit 15 milioane de euro din bugetul clubului pe care l-a condus timp de 8 ani. În 2005, un tribunal a decis ca Bernard să fie despăgubit cu 420 de milioane de euro pentru prejudiciile pe care lear fi suferit pe nedrept, în instanțe și pușcărie.

FOTO: Tapie, în 1993, după finala dintre Marseille-Milan

A fost ministru în guvernul lui Mitterrand

Șeicii care patronează în prezent clubul PSG, și care au plătit în această vară peste 300 de milioane de euro pentru transferul lui Neymar, au ca obiectiv câștigarea Ligii Campionilor.

Olympique Marseille a rămas singurul club din Hexagon care a triumfat în cea mai importantă competiție intercluburi. La începutul anilor , 90, Bernard Tapie a reușit să aducă pe „Stade Velodrome” jucători care erau sau aveau să devină faimoși: Abedi Pele, Basile Boli, Alen Bocksici, Didier Deschamps, Jean-Pierre Papin sau Marcel Desailly.

Prieten cu Sarkozy

Afacerist de avengură, ajuns ulterior la faliment și renăscut, a cochetat cu muzica în anii , 90, a scos mai multe albume, și a apărut în trei producții cinematografice. Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Bernard este Nicolas Sarkozy, fost președinte al Franței.

De altfel, Tapie a fost implicat și în lumea politică, ocupând funcția de ministru al afacerilor publice în guvernul lui Francois Mitterrand.

În Franța s-a vorbit foarte mult pe tema scandalului financiar în urma căruia a primit despăgubirea de 420 de miloane de euro. Decizia fusese luată sub conducerea lui Christine Lagarde (șefa FMI), fost ministru al economiei și finanțelor, în administrația Sarkozy. În acest an, justiția franceză a decis că Tapie trebuie să returneze 400 de milioane de euro către stat.