BOMBA din noua LEGE A PENSIILOR! DETAlIUL care ar putea afecta MILIOANE DE PENSIONARI

BOMBA din noua LEGE A PENSIILOR! DETAlIUL care ar putea afecta MILIOANE DE PENSIONARI

Apar noi informații despre modificări aduse la Legea Pensiilor. Schimbarea vizată - aflată momentan la stadiul de proiect- i-ar putea afecta pe cei care au realizat venituri în acord global, venituri de care se va ține seama la calcularea pensiei. Reamintim că în luna martie 2017 Avocatul Poporului a solicitat Casei Naționale de Pensii să facă demersurile legale în sensul recunoașterii drepturilor ce se cuvin persoanelor care au realizat venituri în acord global.

Mai exact, din informațiile aflate pe surse de reporterii RTV, la calculul pensiilor se va ține cont și de acordul global, orele suplimentare, primele , dar si cel de-al 13-lea salariu obținute de angajați la locurile de muncă pe care le-au avut de-a lungul timpului. Astfel, realizatoarea Andreea Crețulescu  a vorbit la RTV despre faptul că, pentru perioada anterioară 1 aprilie 2001, la calculul pensiilor se va utiliza și venitul total datorat contribuției la asigurările sociale.

Reamintim că în luna martie 2017 Avocatul Poporului a solicitat Casei Naționale de Pensii să facă demersurile legale în sensul recunoașterii drepturilor ce se cuvin persoanelor care au realizat venituri în acord global.

Mai exact, noile prevederi, aflate momentan la stadiul de proiect, ar putea da peste cap milioanele de pensionari în sensul că aceștia vor fi nevoiți să-și caute documentele de care au nevoie și care ar fi cerute obligatoriu  dacă prevederile ar intra în vigoare. Pe de altă parte, noile prevederi, spun sursele citate ,le-ar putea dubla pensiile.

Avocatul Poporului, recomandare către Casa Națională de Pensii

Avocatul Poporului a emis o recomandare către Casa Națională de Pensii, în care i se solicită să efectueze toate demersurile legale în scopul modificării dispozițiilor înscrise la Anexa nr.15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate de HG nr. 257 din 20 martie 2011, precum și recunoașterea drepturilor care se cuvin persoanelor care au realizat venituri în acord global, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată.

Recomandarea este urmarea mai multor audiențe și petiții adresate de-a lungul timpului, ulterior anului 2011, atât biroului din Iași, cât și altor birouri teritoriale ale instituției Avocatul Poporului pe problematica formelor de retribuire obținute în acord global.

Avocatul Poporului a observat practica CJP și a Casei Naționale de Pensii, decizia nr.19/2011 a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind recursul în interesul legii, referitor la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, prin luarea în considerare a formelor de retribuire obținute în acord global, precum și prevederile înscrise la Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a dispozițiilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin HG nr. 257 din 20 martie 2011, potrivit cărora nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, sumele reprezentând "acord global".

"Avocatul Poporului consideră ca nefirească existența acestei reglementări devreme ce instanțele de judecată soluționează problematica în concordanță cu prevederile art. 517 alin. 4 Cod de procedură civilă. Atât casele de pensii, cât și Casa Națională de Pensii, în motivarea deciziilor de respingere, invocă faptul că veniturile privind munca în acord global nu reprezintă sporuri cu caracter permanent, prevăzute în Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, aprobate prin HG nr.2 57/2011, însă consideră că în vederea aplicării unitare a dispozițiilor art. 107 alin. 3 și alin. 4 din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, pensionarii au posibilitatea de a solicita recalcularea pensiilor în baza unor documente noi", afirmă sursa citată.