Unalaska, oraşul în care oamenii trăiesc alături de vulturi

Unalaska, oraşul în care oamenii trăiesc alături de vulturi

Vulturul cu cap alb este simbolul naţional al Statelor Unite ale Americii, însă majoritatea americanilor au noroc dacă văd o singură dată în timpul vieții un astfel de exemplar. Există însă o comunitate în America pentru care prezenţa acestui vultur este ceva la fel de comun ca existenţa porumbeilor în centrul altor oraşe. În orăşelul Unalaska, Alaska, trăiesc 600 de vulturi americani la o populaţie umană de 4.700 de suflete

Chiar dacă pare o poveste desprinsă dintr-un basm, viaţa alături de vulturi are şi dezavantaje pentru locuitorii oraşului. Impună- toarele păsări devin agresive când cineva se apropie de cuiburile lor, aşa că autorităţile monitorizează atent numărul vulturilor, dar şi locurile unde se află adăposturile lor.

Vara devin agresivi cu oamenii din oraş

De obicei vulturii îşi fac cuiburile în copaci, dar cum în zona orăşelului nu sunt destui arbori pentru numărul de păsări, aceştia au ajuns să îşi facă adăpost în clădirile din Unalaska. Tocmai pentru ca oamenii să nu se apropie prea mult de vulturi în timpul perioadei de cuibărit, de la începutul lunii iunie şi până în septembrie, autorităţile marchează aceste locuri prin plăcuţe de avertizare. Dar chiar și așa, în Unalaska au loc în medie 10 atacuri ale vulturilor asupra oamenilor în perioada cuibăritului. „Avem aceste semne pe care le punem în fiecare an pentru a reaminti oamenilor că există vulturi cuibăriţi în zonă. Ei fac orice pentru a-şi proteja puii şi de obicei atacă oamenii care se apropie prea mult de cuibul lor. Au fost cazuri în care am fost nevoiţi să dărămăm anumite cuiburi, pentru că le făcuseră în locurile de joacă pentru copii şi aceştia nu înţeleg la fel ca un adult care este pericolul”, spune șeful adjunct al poliției, Jennifer Shockley.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficiul poştal, locul favorit al vulturilor

Cel mai periculos loc din oraş este oficiul poştal, una din clădirile favorite ale vulturilor pentru cuibărit. Astfel că simpla expediere a unei scrisori se poate transforma într-o aventură periculoasă, care de multe ori s-a terminat la spital pentru locuitorii oraşului. Cu toate acestea, oa menii din Unalaska spun că s-au ataşat de vulturi şi chiar dacă uneori devin agresivi, pentru ei au devenit un adevărat simbol.

Cum au ajuns vulturii să trăiască în oraş

Dar de ce sunt atât de mul- ţi vulturi în această zonă? Insula Unalaska are o lungime de aproape 80 de kilometri, însă păsările aleg să trăiască într-o zonă de numai câțiva kilometri pătrați. Ei bine, are de-a face cu mâncarea. Orașul din Alaska este situat chiar lângă portul insulei, unul dintre cele mai mari porturi de pescuit din lume, iar peștele este o bază a regimului vulturilor. De fiecare dată când o barcă intră pentru a descărca, zboară în jurul ei și iau cât de mult pește pot, înainte ca echipajul să-i îndepărteze. Tot lângă oraş este groapa de gunoi, un alt loc favorit al vulturilor. 

La un pas de dispariţie

ca specie Vulturul cu cap alb sau acvila americană este o pasăre răpitoare din America de Nord, faimoasă prin a fi simbolul Statelor Unite. Aceasta specie a fost pe punctul de a dispărea în Statele Unite spre sfârșitul secolului XX, dar s-au luat măsuri de protecţie şi populația ei s-a stabilizat și în curând va fi scoasă de pe lista speciilor amenințate. Specimene mai mici trăiesc în Florida, un adult mascul ajungând acolo la 2,3 kg, și o anvergură de 1,8 m. Cele mai mari specimene sunt cele din Alaska, femelele pot trece de 7 kg și o anvergură de 2,5 m. Vulturul cu capul alb este un zburător puternic, folosind la maxim curenții termici. În sălbăticie trăiesc 20 - 30 ani, iar în captivitate până la 60 ani.