Municipiul Mediaș sărbătorește 750 de ani de atestare documentară. Trei zile pline de evenimente
- Felix Mihai Badea
- 10 august 2017, 15:48
Festivalul „Mediaș, Cetate Medievală” a ajuns la cea de-a XIII-a ediție în acest an, fiind unul dintre cele mai importante evenimente care au loc anual în municipiul Mediaș.
Ediția din acest an stă sub semnul sărbătoririi a 750 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Pe tot parcursul anului, la Mediaș au loc diferite evenimente culturale și artistice dedicate acestui moment important din istoria orașului, iar festivalul din acest weekend va fi, cu siguranță, „punctul culminant” al acestor manifestări.
În perioada 11-13 august 2017, Primăria Municipiului Mediaș organizează o nouă ediție a Festivalului „Mediaș, Cetate Medievală”, la care sunt invitați toți medieșenii, dar și oaspeți din țară sau din străinătate. Printre invitații care au confirmat prezența la acest festival se numără și președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban.
Programul festivalului este unul variat, care include manifestări ce se adresează tuturor categoriilor de vârste, de la ateliere meșteșugărești și spectacole de teatru, la concerte și expoziții.
Târg de meșteșuguri și ateliere meșteșugărești
Piața Regele Ferdinand I va fi locul unde se vor desfășura majoritatea evenimentelor pregătite cu ocazia Festivalului „Mediaș, Cetate Medievală”. În piața centrală se vor organiza ateliere meșteșugărești, spectacole de teatru, muzică și dans, iar spectatorii vor avea ocazia să viziteze și un târg de meșteșuguri, la care vor participa peste 70 de comercianți.
Atelierele de meșteșuguri vii își propun să reînvie tradiția vechilor îndeletniciri din perioada medievală, prin intermediul unor ateliere tematice, ca de exemplu atelier de pietrar, atelier de olar, atelier de heraldică etc. În plus, doritorii vor putea participa și la „cursurile” unor inedite școli de paji, scutieri sau străjeri.
Nu va lipsi nici animația stradală, care va include statui vivante, demonstrații de lupte între cavaleri, dansuri medievale ale domnițelor, bufoni și păpuși uriașe. Printre cei care își vor etala talentul în Piața Regele Ferdinand I se numără Paladinii de Terra Medies, Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Draco Nigrus, Lupus Dacus, Peregrinii, Zânele Silvane, Huniadi Cantores, Scutierii de Muhlbach, Toboșarul din Sighișoara, grupul Nosa sau Străjerii Bistriței.
În cea de-a doua zi de festival, Clubul de echitație Transylvania va oferi un spectacol cu cai, inspirat de una din legendele Mediașului, ”Legenda strugurilor”. Spectacolul va putea fi vizionat la Clubul Sportiv Școlar Mediaș, sâmbătă, 12 august, începând cu ora 17:00.
Manifestațiile din Piața Regele Ferdinand I vor fi încheiate cu spectacolele cu foc susținute de grupul Fire Dreams.
750 de ani de istorie a Mediașului reprezentați prin expoziții
Nu numai spectacolele stradale și concertele vor marca sărbătorirea a 750 de ani de la prima atestare documentară a orașului, ci și expozițiile organizate cu această ocazie. La Muzeul Municipal Mediaș, se va putea vizita expoziția „Alt-Mediasch – Mediașul Vechi”, iar la Galeria de artă Mediaș va avea loc expoziția „Mediaș. O călătorie în timp”. Două dintre turnurile orașului, Turnul Forkesch și Turnul Pietrarilor vor fi, de asemenea deschise vizitatorilor și vor găzdui expozițiile „Mediașul în cartografie”, respectiv „Mediașul și împrejurimile.” Toate expozițiile vor putea fi vizitate în cele trei zile de festival, între orele 11-20.
Artiști de renume vor urca pe scena din Piața Corneliu Coposu
Printre artiștii invitați să concerteze pe scena amenajată în piața din fața Primăriei Mediaș se numără Carla’s Dreams, Loredana, Horia Brenciu, Luminița Anghel, Alina Eremia, Marcel Pavel și Mirabela Dauer.
De asemenea, vor urca pe scena din Piața Corneliu Coposu și artiști locali foarte iubiți de medieșeni, precum Tudor Turcu, Virgil Suciu, Ela Sol sau grupul MOTTO.
Evenimentele organizate cu ocazia Festivalului ”Mediaș, Cetate Medievală” se vor desfășura în perioada 11-13 august 2017, între orele 10-22.
Mediașul, oraș în sărbătoare
Anul acesta este unul plin de evenimente pentru orașul de pe malurile Târnavei Mari, deoarece pe data de 3 iunie s-au sărbătorit 750 de ani de la prima atestare documentară a Mediașului. Astfel, pe tot parcusul anului se desfășoară o serie de evenimente socio-culturale sub deviza Mediaș750. Acest lucru nu vine decât să reitereze faptul că Mediașul este unul dintre cele mai vechi orașe transilvănene, cu o bogată istorie păstrată până în zilele noastre, prin intermediul vechilor ziduri și turnuri ale cetății.
Pe lângă faptul că a reușit să își conserve mare parte din arhitectura sa medievală, Mediașul este și un loc unde se păstrează încă influențele culturale ale sașilor din Transilvania, dar și multe legende din trecut, care așteaptă încă fie descoperite.