Părinți distruși de un medic. „Am ajuns să ne rugăm să ne moară copilul”

Părinți distruși de un medic. „Am ajuns să ne rugăm să ne moară copilul”

„Am ajuns să ne rugăm să ne moară copilul”. Acestea sunt vorbele lui Remus Nedelca, tatăl micuțului născut fără asistență medicală într-un spital din Hunedoara.

Omul e devastat: Nataniel nu va fi om niciodată, în cel mai fericit caz va trăi într-un scaun cu rotile. Va fi dependent de părinți, care vor trebui să îl ducă la toaletă, să îl spele, să îl hrănească, în timp ce pruncul va fi doar o „legumă” care va crește, cu spasme și saliva curgându-i necontrolat din gură. Nataniel mai are trei frați sănătoși. El însuși, așa cum arată documentele medicale (care confirmă faptul că mama sa a mers lunar la medic cât a fost gravidă), ar fi trebuit să vină pe lume perfect sănătos. Trebuia doar ca medicul de gardă să aibă chef să îl asiste la naștere.

Nataniel Nedelca a fost internat săptămâna trecută la secția ATI a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Luis Țurcanu” din Timișoara. Nounăscutul a fost adus din Hunedoara cu elicopterul SMURD, după ce s-a constatat că a suferit, în urma nașterii, o puternică hemoragie cerebrală. Ca o consecință a hemoragiei, a avut un episod convulsiv, arată medicul Mihai Gafencu de la „Luis Țurcanu”, însă acesta nu s-a mai repetat. „În prezent, copilul nu pune probleme grave, a fost mutat în Secția Prematuri”, a mai spus Gafencu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medic către moașă: „Dacă are tensiune, dă-i apă cu lămâie”

Medicul Gheorghe Lazăr de la Spitalul Municipal Hunedoara, care era de gardă când a început travaliul mamei băiețelului, este cercetat de poliție pentru vătămare corporală din culpă. El este acuzat că a refuzat să o ajute să nască pe Corina Nedelca. Deși femeia are peste 100 de kg și e diabetică, doctorul i-a transmis să nască natural. „Pe 19 iunie, la ora 19.30, am dus-o pe soția mea, cu dureri de travaliu, să nască și, până a doua zi, până la 6.40, a stat doar cu moașa. Aceasta a tot insistat la medic să vină să vadă pacienta, însă el a refuzat. A refuzat și când i s-a spus că gravida are tensiune, i-a spus moașei să îi dea apă cu lămâie, iar dacă nu are, să vină la el în birou și să ia”, povestește tatăl copilului.

„Dacă moare acum, eu mă ocup”

Zilele trecute, Remus Nedelca a discutat cu medicul de gardă, cel care nu a ajutat-o pe soția sa să nască. Acesta le-a făcut o serie de promisiuni. „Vă decontez tot ce aveți acuma cu Timișoara și contactul cu organizația care se ocupă de copiii cu handicap, cu gimnastică medicală, cu kinetoterapeut. (…) Dacă moare acum, eu mă ocup. De șofer, de înmormântare, de preot dacă vreți, de pomană. Eu nu vreau răul dumneavoastră, și dumneavoastră nu câștigați nimic făcându-mi mie rău!”, spune medicul Gheorghe Lazăr într-o înregistrare. El s-a oferit să dea familiei Nedelca și 2.000 de lei, pe loc.

Bebelușul a venit pe lume greu. Mama s-a chinuit să nască natural un făt de peste 5 kg 

Oasele bazinului mamei au presat craniul bebelușului, declanșând hemoragia. A fost în comă de gradul 4, spune tatăl. Apoi a fost transferat la Timișoara și i se dau șanse de viață, deși ceea ce ar urma numai viață nu se poate numi.

Ce spun medicii​

Tatăl a reclamat medicul de gardă și i-a făcut plângere la Casa de Să- nătate și la Colegiul Medicilor. „Toți, unde mergeam, spuneau că e un medic de treabă, să nu îi fac probleme. Nu mi-am dat seama că nu îmi dădeau numere de înregistrare la plângerile depuse, până ce m-a atenționat o asistentă. Când am început să cer mă întrebau «La ce vă trebuie?»”, spune tatăl copilului.

Soția sa a fost acuzată public, de directorul Spitalului Municipal Hunedoara, că nu ar fi fost monitorizată pe durata sarcinii. Remus Nedelca a pus la dispoziția EVZ documentele care atestă faptul că sarcina a fost supravegheată de medic, așa cum rezultă din Carnetul gravidei: femeia a fost lunar la control, dovadă fiind fișele de observație și fotografiile obținute în urma ecografiilor. Între timp, doctorul Lazăr a admis că suferă de o boală incurabilă și a intrat în concediu. El nu a putut fi contactat, însă ne-a dat amănunte un coleg deal său. „Doctorul Lazăr este în concediu medical. Acum am aflat și noi de boală și că refuză tratamentul”, a declarat, pentru EVZ, dr. Bende Barna, directorul medical al Spitalului Municipal Hunedoara. El suferă de cancer, boală depistată în urmă cu o lună, și pe care a ținut-o secretă până acum. Tatăl lui Nataniel acuză că și el este o victimă a sistemului medical hunedorean. A fost operat greșit de trei ori, la coloană, ceea ce l-a făcut să-și piardă capacitatea de muncă.