Toader, INFORMAȚIA-BOMBĂ despre arhiva SIPA:„ Au existat vizitatori care...” . Reacția lui Dan Andronic

Toader, INFORMAȚIA-BOMBĂ despre arhiva SIPA:„ Au existat vizitatori care...”	. Reacția lui Dan Andronic

Tudorel Toader, relansează scandalul privind controversata arhivă SIPA cu o informație nouă. Ministrul Justiției a confirmat faptul că există persoane care au intrat în arhivă fără a certificat ORNISS, cel care oferă acces la informații secrete de stat.

”Eu știu că sunt, că au fost vizitatori ai arhivei SIPA care la momentul respectiv nu aveau certificate ORNISS. Am făcut cerere la ORNISS să-mi dea numele cu CNP, cu adresa și când voi primi această adresă o voi trimite la procurori. Încă nu am primit adresa, în mod legal va sosi în 30 de zile, eu sper mai repede, dar când ajung în birou sun să văd în ce stadiu este” a spus Toader.
 
În replică, jurnalistul Dan Andronic i-a răspuns lui Toader printr-o postare acidă. „Sunt extrem de curios dacă procurorii care s-au revoltat împotriva anchetelor interne ordonate de Kovesi vor avea curaj să povestească CSM în câte dosare a intervenit șefa DNA direct, dar mai ales dacă le-a cerut în mod expres să aresteze anumite persoane. Eu am auzit cel puțin trei nume vehiculate în ultima perioadă, nume importante, iar scandalul din DNA este mult mai vechi. 
Ceea ce vedem este frica lui Kovesi de blăstămățiile pe care le-a făcut împreună cu Florian Coldea.
 
Baza lui reală este ceea ce v-am spus mai sus. Nu de alta, dar vreau să știu dacă eram pe listă 🙂 Kovesi, am o veste proastă: Tocmai ai fost scoasă de pe lista celor care fac parte din Operațiunea "Noi suntem Statul!".
Hai fraților, terminați cu scandalul că mai am câteva episoade cu Arhiva SIPA. Am o întrebare publică pentru Dan Tapalagă: De la ce dată a fost angajat la Ministerul Justiției? Că de intrat în Arhiva SIPA a făcut-o în data de 6-7 ianuarie 2005.
#noapteacahoții”, a scris Dan Andronic pe Facebook.

Cronologie

În 1991, ministrul de Justiție Mircea Ionescu Quintus din guvernul Theodor Stolojan a înființat prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), ca structură departamentală în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări și controla infracțiunile cu implicații majore din penitenciare. 

În 1997, sub mandatul ministrului Justitiei Valeriu Stoica, SIPA a trecut, tot printr-un ordin al ministrului, în subordinea directă a ministrului Justiției, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe și de protecția magistraților. 

În 2004, din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vârful SIPA au fost numiți foști lucrători ai securității, iar serviciul era suspectat că face poliție politică, SIPA s-a transformat în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA) și pentru prima dată această structură este obligată să prezinte rapoarte de activitate Parlamentului. 

În 2006, la începutul anului, ministrul justiției Monica Macovei a desființat DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar ministerul nu are nevoie de un serviciu secret. 

În iulie 2016, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru desigilarea Arhivei DGPA.[4][5] Propunerea s-a lovit de rezistență din partea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

Citește întreg SERIALUL prezentat de EVENIMENTUL ZILEI despre SIPA AICI