Predoiu îl compară pe Toader cu Ceaușescu. Ce spune fostul ministru al Justiției despre arhiva SIPA
- Ana Petrescu
- 6 iunie 2017, 13:35
Cătălin Predoiu, lansează un atac dur împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader. Liberalul critică metodele lui Toader de „a se implica pe șantierele necesare justiției”, comparându-le cu cele ale fostului dictator Nicolae Ceaușescu.
"Nu aș vrea să fac, la rândul meu, o injustețe și să nu apreciez hotărârea ministrului de a se implica în continuare pe aceste șantiere necesare justiției. Dar să o facă strict unde trebuie! Să nu facă precum Ceaușescu, care, în loc să ridice câteva blocuri în locul celor dărâmate la cutremur, a demolat jumătate din centrul vechi al Bucureștiului ca să-și ridice Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului!", a scris marți Predoiu pe blogul personal.
Fostul ministru al Justiției mai spune că este o greșeală intrarea acum în arhiva SIPA, lucru care "va crea suspiciuni, poate chiar vulnerabilitatea unor scurgeri reale sau doar pretinse de informaţii". Predoiu a criticat şi "proiectul Toader de HG privind arhiva SIPA".
"Proiectul Toader de HG privind arhiva SIPA, vag contestat de câteva declarații palide ale UNJR și CSM, semn totuși de conivență, nu aduce tehnic mai nimic nou față de cel al lui Macovei, cu excepția componenței comisiei și a termenului mult mai realist, de trei ani, pentru „inventariere”. Rămân la părerea exprimată illo tempore, dar nesusținută politic și instituțional îndeajuns, că transferul pur și simplu al Arhivei SIPA la Arhivele Naționale și sigilarea ei pentru 50 de ani e preferabilă. Intrarea acum în Arhivă, într-un context politic tensionat, va crea suspiciuni, poate chiar vulnerabilitatea unor scurgeri reale sau doar pretinse de informații. Deci, dacă era just, ministrul Justiției ar fi recunoscut ceea ce nimeni nu pare să observe: joaca de-a arhiva vulnerabilizează sistemul judiciar, nu-l întărește. Dar folosește și creează o falsă imagine de reformă și de reformator ministrului, care poate începe lucrul la propria statuie.
Argumentul că inventarierea va elimina presupusele șantaje asupra unor magistrați este doar teoretic și, într-o oarecare masură, hilar, pentru că, în ipoteza nedorită și, deocamdată, nedemonstrată, că există șantaje în sistemul judiciar, mă îndoiesc că presupușii șantajiști se vor împiedica de inventarierea arhivei în următorii trei ani, ba poate chiar vor profita de ea. Repet și conchid, proiectul Toader de HG privind arhiva SIPA e cvasi-identic cu proiectul Macovei", a scris Predoiu.
La sfârşitul lunii mai, ministrul Justiţiei a explicat cum se va face desecretizarea arhivei SIPA, după ce Executivul a adoptat o hotărâre în acest sens, Tudorel Toader precizând că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialişti va analizat documentele pe parcursul a trei ani.
"Pe parcursul celor trei ani de zile veţi avea acces la informaţiile de interes public, vom respecta dreptul la viaţă privată, vom sesiza Ministerul Public unde e cazul, vom transfera la arhivele naţionale unde e cazul, vom da la ANP documentele justificative pentru vechimea în muncă. Personal, doresc ca la trei ani de zile de la începrea activităţii, acolo să fie un spaţiu gol pe care să scrie pe uşă «Aici a fost arhiva SIPA»", declara Toader după adoptarea hotărârii de guvern.
Toader a spus recent, într-un mesaj publicat pe Facebook că "problemele din justiţie nu se discută în spatele uşilor închise", după ce asociaţiile magistraţilor au acuzat lipsa de transparenţă în adoptarea hotărârii de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA.
Evenimentul zilei a făcut primele dezvăluiri despre arhiva SIPA, publicând în exclusivitate raportul comisiei înființată în perioada când ministru al Justiției era Cătălin Predoiu și relatând despre persoanele care au intrat în arhiva SIPA.