Raportul publicat ÎN EXCLUSIVITATE de Evenimentul Zilei va fi desecretizat! Anunțul făcut de Tudorel Toader

Raportul publicat ÎN EXCLUSIVITATE de Evenimentul Zilei va fi desecretizat! Anunțul făcut de Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dezvăluit, în direct la TV că raportul privind arhiva SIPA, publicat ÎN EXCLUSIVITATE de Evenimentul Zilei, va fi desecretizat.

Aceste declarații vin, după ce hotărârea de Guvern privind desecretizarea a două rapoarte în privința arhivelor SIPA a fost adoptată miercuri de Guvern. „Aș face o precizare de afirmația dvs. Am toate acele puncte de vedere ale acestor asociații, sunt pe siteul Ministerului Justiției, nu vorbesc dacă nu era așa. Nu m-am răzgândit, veți că partea finală așa scrie, se desecretizează rapoartele numerele cutare și cutare. Un raport are și o anexă, se desecretizează rapoartele și anexa, după publicarea în Monitorul Oficial. Apoi se va întocmi comisia. Cele două rapoarte și anexa au caracter de secret de stat. Ministrul de Justiție nu poate desclasifica secretele de stat, asta o știe oricine. Ministrul Justiției nu poate desecretiza un secret de stat, aș fi intrat eu în conflict”, a punctat Tudorel Toader la Antena 3. 

Ce conțin rapoartele, în viziunea lui Toader 

Ministrul Justiției a vorbit și despre modul în care documentele din arhivă vor fi studiate de către noua comisie formată de minister. Aduce la cunoștință conținutul rapoartelor, dar nu vom vedea doar nume și prenume, ci ce se spune despre inventariere, păstrarea documentelor, distrugerea documentelor (...) Intră comisia în arhivă. Ce va fi în arhivă, eu nu știu. Unii spun că există documente privind vechimea unor funcționari din Administrația Penitenciarilor. Este o prioritate absolută”.

„A venit vremea să aflăm. Logica mea și așteptarea mea, comisia să lucreze trei ani, iar documentele să se ducă unde trebuie. La cele personale să consulte persoana, dacă vrea să afle sau nu, după trei ani distruse. Secretele de serviciu va fi desecretizate de ministrul de Justiție prin ordin. Dacă e de viața privata, le dai la o parte. Indiciile cu privire la fapte care constituie infracțiuni. Ce face comisia aia? Le trimite la Ministerul Public, care decide ce face mai departe. Poți găsi înscrisuri care constituie valoare istorică și cultură. Ești obligat să le trimiți la Arhivele Naționale. Secretele de stat trebuie păstrare 50 de ani, în alea nu poți intra. Pot fi și informații de interes public”, a mai spus Toader.

Citește mai multe articole despre celebra arhivă SIPA - AICI