Potrivit unui raport al organizației internaționale Save the Children, care include un index global al țărilor unde copilaria este mai mult sau mai puțin amenințată, unui copil din patru i se refuză copilăria.
România ocupă locul 52 din 172, sub țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania, în cee ace privește copilăria. Dintre toți indicatorii urmăriți în raport, mortalitatea infantilă și rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijoratoare. Țara noastră se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie).
Raportul Copilării furate, lansat chiar de Ziua Internațională a Copilului, arată că cel puțin 700 de milioane de copii - și posibil sute de alte milioane - și-au sfârșit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variaza de la violența extremă și conflicte la căsătoriile și sarcinile timpurii, la exploatarea prin muncă până la sănătatea precară și lipsa accesului la educație.
Indicele privind sfârșitul copilăriei (End of Childhood Index) clasifică 172 de țări, luând în considerare zone în care copilaria este cel mai puțin afectată și zone în care este cel mai mult erodată. Indicatorii utilizați pentru a măsura sfârșitul copilăriei sunt: mortalitatea sub cinci ani, malnutriția care stopeaza creșterea, abandonul școlar, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoriile timpurii, sarcina în adolescență, strămutarea cauzată de conflicte și omuciderea copiilor.
La nivelul cel mai de jos se situează Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africană și Somalia. La polul opus, țările în care copilaria este cel mai puțin amenințată sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda si Suedia, toate aflate in Europa.
România ocupă locul 52, fiind clasificată în cea de-a doua categorie - "câțiva copii își pierd copilăria".
Aflate peste sau puțin sub media indicatorilor obținută de țara noastră se numără Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioara Romaniei) sau Chile, Armenia, Tonga, Barbados, Turcia, Algeria, Sri Lanka (medie apropiată).
Dintre membrii Uniunii Europene, doar România și Bulgaria nu figurează în topul clasamentului format din 37 de țări cu scoruri mari sau foarte mari în ceea ce privește sănătatea, nutriția, educația și protecția copiilor.