Armata turcă a ucis 13 militanți kurzi în nordul Irakului

Armata turcă a ucis 13 militanți kurzi în nordul Irakului

ANKARA: Armata Turcă a anunțat că a ucis 13 militanţi ai Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în timpu unor atacurilor aerienece au avut loc duminică dimineața în nordul Irakului.

Forțele aeriene turce au au lovit şapte ţinte ce aparțin Partidului Muncitorilor din Kurdistan în regiunea Avasin-Basyan din nordul Irakului, eliminând militanţii suspectaţi că se pregătesc pentru un atac, a declarat  un purtător de cuvânt al armatei turce.

Într-un atac aerian separat ce a avut loc sâmbătă seară în provincia Van din sud-estul Turciei, armata a declarat că avioanele de război turce au ucis alţi 10 militanţi ai PKK.

Revolta PKK din sud-estul Turciei durează deja de trei decenii, având baze în munţii din nordul Irakului, în apropiere de graniţa cu Turcia. PKK este considerat grup terorist de către Turcia, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Mii de sate din sud-estul şi estul Turciei, regiuni majoritar kurde, au fost distruse, iar sute de mii de oameni s-au refugiat în alte zone ale ţării sau peste graniţă. În anii 90, după valuri de atentate, PKK a renunţat la ideea unui stat kurd independent şi a cerut autonomie lărgită. În 1999, a primit însă o lovitură dură: liderul mişcării, Abdullah Ocalan, a fost arestat şi condamnat la moarte pentru trădare. (Hurriyet daily)