De ce îl „iubește” Dragnea pe Iohannis. Culisele unui armistițiu de conjunctură
- Razvan Gheorghe
- 18 mai 2017, 00:00
De-a lungul ultimei luni, Liviu Dragnea nu numai că a dat-o la pace, în mod vizibil, cu președintele Klaus Iohannis – pe care ba îl ignoră programatic, ba evită cu încăpățânare să-i critice pozițiile (indiferent de mizele aflate în joc) –, dar, mai nou, șeful PSD a găsit de cuviință să se metamorfozeze într-un veritabil lăudător al șefului statului!
Duminică, aflat la România TV, liderul PSD Liviu Dragnea i-a adus câteva laude de-a dreptul surprinzătoare președintelui Klaus Iohannis. „Un om de bună credință” care „gândește românește”, a spus Dragnea, apreciind totodată că Iohannis este un președinte cel puțin bun.
„Gândește românește”
„Cred că și președintele Klaus Iohannis gândește românește! Îl simt, cred că este un om de bună credință și că gândește românește!”, a apreciat Dragnea, cu seninătate, uitând cu desăvârșire că, în urmă cu doar două luni, îl acuza pe Iohannis că este „străinul” păpușat de Sistem, sau „străinul” care întreține jocuri subterane cu multifuncționalele. Întrebat ce îi reproșează lui Iohannis, Dragnea a emis un nou răspuns șocant, apreciind doar că președintele ar trebui să fie „mai comunicativ”. „Dacă ar fi mai comunicativ și mai deschis, cred că ar fi un președinte mult mai bun. Președintele României trebuie să gândească românește, trebuie să ardă pentru români. Să fie mult mai deschis pentru că românii sunt mai deschiși, mai vii!”, a declarat Liviu Dragnea, ca un mare expert în români neaoși. Totuși, în condițiile în care liderul PSD a susținut că Iohannis poate fi un președinte „mult mai bun”, înseamnă că, în opinia acestuia, nemțul este deja cel puțin un președinte bun, fapt ce ar putea sârni oarece semne de întrebare în PSD.
Dragnea: „Noțiunea de putere nu prea se asociază cu PSD!”
Apoi, luni, aflat la Antena 3, Liviu Dragnea a evitat, programatic, să vorbească despre Klaus Iohannis. Când, în sfârșit, s-a văzut nevoit să facă o scurtă trimitere la șefului statului, social-democratul a insistat, sec, că Iohannis, procurorii și serviciile secrete dețin puterea în România, și nu PSD, deși e câștigătorul alegerilor legislative, primul partid guvernamental și deținătorul unei largi majorități parlamentare. „Avem (cei din PSD – n. red.) putere legislativă aproape 100% și o putere guvernamentală întrun procent mai mic. Noi nu avem foarte multă putere, puterea este la președinte, la o parte a procurorilor și la servcii. Noțiunea de putere nu prea se asociază cu noi! Așa te trezești că vrei să faci lucruri, dar te trezești cu anumite bombițe și piedici pe ici, pe colo; unele se fac publice, altele nu”, a specificat Dragnea, fără a intra în alte detalii referitoare la Cotroceni.
O pace imposibilă
În realitate, cu excepția conjuncturalelor armistiții de uzură – consimțite de ambele baricade, în funcție de diversele contexte și mize politice –, instaurarea păcii Dragnea- Iohannis este realmente imposibilă. Pe de o parte, Iohannis se gândește deja la prezidențialele din 2019 și s-a erijat în postura de președinte anti-PSD, poziție turată la maxim în contextul OUG 13. Pe de altă parte, este cert că Dragnea se va repoziționa în curând și va reîncepe oficial războiul cu Palatul Cotroceni, imediat după ce își va rezolva problemele din partid și va trece la următoarea etapă: remanierea ministrului Tudorel Toader.
Strategiile din spatele „păcii”
Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, „mănușile” pe care Dragnea le poartă ori de câte ori îl evită pe Iohannis comportă cel puțin două rațiuni strategice. În primul rând, șeful social-democrat încearcă să „înghețe” frontul cu Palatul Cotroceni, pentru a-și canaliza întreaga atenție asupra conflictelor din interiorul PSD. În prezent – când contestatarii săi nu sunt numai fidelii ex-premierului Victor Ponta, ci și prietenii senatorului Șerban Nicolae (recent mazilit de la șefia Comisiei juridice a Senatului) – Dragnea nu-și permite „luxul” de a activa, concomitent, pe mai multe fronturi și, pe cale de consecință, preferă să îngroape rebeliunile din PSD înainte de a se angrena, oficial, în alte clinciuri politice. În acest sens, este previzibilă o sancționare dură a deputatului Liviu Pleșoianu, care l-a criticat în termeni acizi pe Dragnea (după mazilirea lui Nicolae), cu atât mai mult cu cât, recent, șeful PSD i-a avertizat pe opozanți că, dacă vor să vorbească în nume personal, o pot face „în baie”.
Șeful PSD pregătește „terenul” remanierilor
În al doilea rând, Liviu Dragnea a tot avertizat că ia în calcul o serie de remanieri. Potrivit surselor EVZ, principalul vizat este ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar și doi-trei pesediști (pentru a salva aparențele). În acest context delicat, este clar că non-combatul lui Dragnea vizează și o „adormire” a lui Klaus Iohannis, care ar putea ieși la rampă în orice problemă privitoare la Justiție, și cu atât mai mult în eventualitatea debarcării lui Toader.