NATO dă în CLOCOT: Turcia a VIOLAT de 141 de ori spațiul AERIAN al Greciei într-o ZI. Relațiile cu Germania sunt EXPLOZIVE
- Radu Pădure
- 16 mai 2017, 17:04
Avioanele și elicopterele de luptă ale Turciei au intrat ilegal în spațiul aerian al Greciei pe 15 mai. Ambele state sunt membre NATO.
Potrivit informațiilor date publicității de presa greacă, 20 de avioane de luptă turce F-16, 5 avioane de supraveghere maritimă CN-235 și 19 elicoptere au intrat în Regiunea de Informare a Zborurilor (FIR) fără a anunța planul de zbor.
În toate aceste cazuri, aparatele turce au fost identificate și interceptate de avioanele de vânătoare grecești, în nouă dintre cazuri înregistrându-se situații foarte apropiate de o ciocnire militară.
În plus, două nave turce având rachete la bord au pătruns în apele teritoriale ale Greciei, în zona insulei Agathonisi, din sud-estul Mării Egee.
Vasele, care participau la un exercițiu maritim având ca nume de cod Denizkurdu (Lupul de mare) au stat în apele teritoriale ale Greciei circa 20 de minute.
Potrivit ziarului de la Atena, Kathimerini, luna trecută ministrul turc pentru Afacerile Uniunii Europene, Omer Celik, a afirmat că insula Agathonisi aparține Turciei.
În timp ce Uniunea Europeană și comunitatea internațională recunosc suveranitatea Greciei asupra insulelor din Marea Egee, Turcia are o listă cu probleme privind delimitarea apelor internaționale, a spațiului aerian național, a zonelor exclusive etc.
De asemenea, Ankara mai revendică „zone gri” (cu suveranitate nedeterminată) asupra unui număr de insule mici, printre care Imia / Kardak.
Incidentele de luni, 15 mai, au survenit la numai câteva ore după ce premierul grec Alexis Tsipras se întâlnise cu președintele turc Erdogan la Beijing, cu ocazia unui Forum privind Transporturile.
Ministerul grec de Externe a emis un comunicat dur afirmând că incidentele „constituie o flagrantă violare a legii internaționale”.
„Este limpede că în Turcia există forțe care nu doresc înțelegerea și buna vecinătate dintre cele două țări”, mai precizează comunicatul.
Între timp, tensiunile dintre Turcia și un alt stat NATO, Germania, escaladează și ele.
Germania studiază posibilitatea de a-și muta trupele de la baza aeriană din Incirlîk, crucială pentru lupta împotriva ISIS, după ce o a doua delegație parlamentară germană a primit interdicție de a-i vizita pe militarii cantonați aici.
Agenția de știri germană DPA l-a citat pe Wolfgang Hellmich, președintele Comisiei de Apărare din Bundestag, care a afirmat: „nu ne vom lăsa șantajați” de regimul de la Ankara.