Liberalii cer UDMR să respecte istoria României

Liberalii cer UDMR să respecte istoria României

Viceliderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Florin Roman, solicită UDMR să respecte istoria românilor. Reacția sa vine în contextul declarației fostului lider al UDMR, Marko Bela, care a întrebat retoric, la congresul Uniunii de la Zalău, ce ar trebui să sărbătorească maghiarii şi românii la 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

"Cerem UDMR să respecte istoria românilor. Istoria românilor nu poate fi obiectul niciunui troc politic şi trebuie respectată de către toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent de etnia lor. L-am auzit recent pe domnul Marko Bela, unul dintre liderii marcanţi ai UDMR, întrebându-se retoric, la o reuniune de partid, ce ar trebui să sărbătorească maghiarii din România în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire. Maghiarii din România sunt cetăţeni români, au aceleaşi drepturi ca şi noi şi considerăm că Centenarul Marii Uniri este un prilej de sărbătoare pentru toţi cetăţenii acestei ţări", a precizat, într-un comunicat de presă, Florin Roman care din 3 mai este în grevă japoneză în Parlament, în semn de protest față de sabotarea proiectelor care vizează Centenarul Unirii. 

Deputatul PNL a reiterat faptul că pentru Marea Unire au murit oameni şi, mai mult, în 1918 au sărbătorit împreună şi români şi maghiari. 

"La 1 Decembrie sărbătorim unitatea noastră, libertatea noastră şi aspiraţiile noastre naţionale. Pentru actul istoric de la 1 Decembrie 1918 au murit oameni, alţii au făcut închisoare, dar nimic nu le-a stat în cale în momentul în care au decis cu toţii, munteni, moldoveni, ardeleni, bănăţeni, că aparţin aceluiaşi neam, că trebuie să formeze împreună o ţară. La 1 Decembrie 1918 au sărbătorit şi s-au îmbrăţişat de-a valma, la Alba Iulia, şi români, şi maghiari. Toţi sărbătoreau o ţară, un ideal împlinit. Asta vom sărbători şi în 2018. Ne vom bucura de cei 100 de ani care au trecut de la făurirea statului naţional, ne vom aduce aminte de istoria acestor ani, de tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, şi cu bune, şi cu rele, şi ceea ce e mai important, vom arăta că suntem o naţiune matură, care priveşte spre viitor fără a uita însă de trecut. Nu-i putem obliga pe liderii UDMR să se bucure alături de noi la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, dar le putem cere să ne respecte istoria", a spus Florin Roman. 

Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, le-a vorbit sâmbătă celor aproximativ 800 de delegaţi la Congresul Uniunii, care s-a desfăşurat la Zalău, despre ce ar trebui sărbătorit în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, de către maghiari, în condiţiile actuale, când unele drepturi nu le sunt acordate în totalitate, dar şi de către români.