Scandal între Turcia şi Germania. NATO în derivă

Scandal între Turcia şi Germania. NATO în derivă

Iată că Turcia nu doreşte să autorizeze vizita deputaţilor germani la baza de la Incirlîk, pentru a constata ce se întâmplă acolo. Interzicerea impusă de Ankara ar putea accelera transferul militarilor Berlinului în altă ţară. Nevoiţi, oficialii germani prin vocea lui Merkel au spus că se vor gândi la Iordania ca o posibillă alternativă. Cert este că tensiunile sunt foarte mari între cele două state mergând până la jigniri şi ameninţări din partea lui Erdogan.

Nu e pace între Turcia şi Germania şi un nou ''incendiu'' înăspreşte deja dificilele relaţii Ankara-Berlin. Guvernul controlat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a negat autorizarea unei vizite a unui grup de deputaţi din Bundestag, Camera deputaţilor, la militarii proveniţi din Germania şi cantonaţi de ani buni în baza aeriană de la Incirlîk.

O hotărâre catalogată ca ''inacceptabilă'' de către Berlin. Chestiune care ar putea sa ducă la transferarea militarilor germani într-o altă ţară, după cum a sublinat însuşi cancelarul Angela Merkel. ''Vom continua să discutăm cu Turcia, dar în paralel va trebui să explorăm şi alte căi pentru a ne îndeplini mandatul. Aceasta înseamnă să căutăm alternative la Incirlîk, iar una dintre ele este Iordania''

Instalaţia din sudul Turciei, nu departe de graniţa cu Siria, constituie de mult timp una din bazele principale ale NATO. De câteva luni însă ceva se întâmplă în interiorul Alianţei atlantice între unele ţări ca SUA, Germania şi Turcia. Retorica folosită de Erdogan în campania electorală pentru referendumul câştigat luna trecută, a făcut ca unii deputaţi ai partidului său, conservator şi de inspiraţie religioasă, să ridice vocea spre Europa şi Occident, exact cum a făcut şeful lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un parlamentar turc a mers mai departe şi a susţinut închiderea bazei, afirmând că baza e turcească întrucât se află pe teritoriul naţional. O poziţie care a ridicat critici în cadrul NATO.

Baza aeriană şi instalaţiile sale sunt considerate de Alianţă ca fundamentale sub profil logistic şi operativ, fiindcă au servit iniţial la monitorizarea pericolului venit de la Est şi din Uniunea Sovietică, în timp ce astăzi sunt utilizate în cheia anti-Califatului Islamic. În interiorul său sunt găzduiţi 260 soldaţi germani care lucrează pentru NATO.

În timpul vastului contencios dintre Germania şi Turcia de la Berlin, Bundestagul a hotărât să înţeleagă mai bine cum stau lucrurile, trimiţând o delegaţie de deputaţi în zonă. Vizita a fost însă interzisă de Ankara.

Potrivit ziarului filoguvernamental ''Sabah'', citat de La Repubblica, vizita respectivă trebuie înţeleasă ca ''nepotrivită pentru momentul actual''. Unele vorbe ale lui Erdogan despre germani, ca fiind ''rămăşiţe ale nazismului'', au fost contestate cu multă forţă şi reţinute ca ''inacceptabile'' atât de guvernul Angelei Merkel,cât şi de opoziţia lui Martin Schulz.

Într-o situaţie atât de tensionată dintre cele două capitale, guvernul federal german studiază serios posibilitatea de a-şi retrage soldaţii săi din bază. Ţările unde e posibilă mutarea sunt Iordania, Cipru sau Kuweit. După cum scrie săptămânalul Der Spiegel, vizita deputaţilor ar fi trebuit să înceapă astăzi şi să continue toată săptămâna.