Două mari organizații ale medicilor de familie, anchetate de Consiliul Concurenței

Două mari organizații ale medicilor de familie, anchetate de Consiliul Concurenței

Reprezentanții autorității au suspiciuni că cele două societăți ar fi făcut o înțelegere neconcurențială și le-ar fi impus membrilor ce prețuri să le ceară pacienților ce plătesc pentru servicii care nu sunt decontate de Casa Națională Asigurări de Sănătate

Consiliul Concurenței a demarat o investigație în urma derulării unei anchete sectoriale pe piața serviciilor de asistență medicală din România. „În urma indiciilor apărute în cadrul acestei anchetei sectoriale, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața serviciilor medicale nedecontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și plătite direct de consumatori. Investigația se referă la o posibilă înțelegere anticoncurențială între Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (inclusiv filialele județene afiliate acestora) pentru stabilirea în comun a tarifelor pentru diverse servicii medicale care nu sunt decontate de CNAS și care sunt plătite direct de consumatori”, spun reprezentanții Consiliului Concurenței.

Au luat la puricat documente

În cadrul investigației, au fost efectuate inspecții inopinate la sediile Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și ale Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie din Municipiul București și din țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentele ridicate în ca drul inspecțiilor se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației. Inspecțiile inopinate consti tuie o etapă preliminară a in vesti gației, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței, au subliniat reprezentanții Con siliului, într-un comunicat de presă.

„Nu-i putem obliga, nu sunt angajații noștri”

De partea cealaltă a barica dei, președintele So cietății Naționale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, spune că nici vorbă de așa ceva. „I-am cerut și avocatului nostru să cerceteze aceste suspiciuni enunțate de Consiliul Concurenței. Dar vreau să subliniez că SNMF este o organizație profesională care nu are nicio pârghie legală să le impună membrilor săi ce tarife să practice. Nu avem nicio putere. Medicii de familie nu sunt angajații noștri sau ai Federației, aderă la organizațiile noastre dacă vor, pentru că nu suntem echivalenți ai Colegiului Medicilor. Așa că nu putem să le impunem nimic, nu avem niciun drept legal sau moral să facem așa ceva”, a subliniat aceasta.

Dr. Tănăsescu explică și că, cel puțin la SNMF, conducerea nu a transmis vreodată vreun act către medicii membri prin care să ceară ceva de acest fel. „Țin minte că în 2010, dacă nu mă înșel, am avut o discuție la conducerea Federației, în care discutam de practici care nu sunt deontologice în domeniul nostru de activitate. Ca să vă explic, dacă ai două cabinete perete în perete, unul taxează legal emiterea certificatelor medicale pentru căsătorie, iar celălalt spune „veniți la mine, că eu vă fac gratis”, nu e corect, nu e deontologic sau concurențial. Dar nu s-a întocmit vreun document sau nu s-a trimis vreo circulară, cum o numiți, către membrii noștri ca să le spunem ce și cum să facă”, a mai spus aceasta.

Ar trebui stabilite tarifele la nivel național

Ca astfel de situații să nu apară, Consiliul Concurenței a realizat un studiu al pieței serviciilor medicale și a emis și o recomandare: autoritățile competente să elaboreze niște reglementări prin care să se stabilească, la nivel național, o listă exhausivă care să cuprindă serviciile medicale pe care un cabinet medical le poate desfășura contra cost.