Parlamentarii USR și PNL vor o Comisie de anchetă. ANUNȚUL făcut de un fost ministru

Parlamentarii USR și PNL vor o Comisie de anchetă. ANUNȚUL făcut de un fost ministru

Deputaţii USR strâng semnături pentru demararea unei comisii de anchetă pentru verificarea sistemele de IT pe folosite de instituţiile publice. Ei au ajutor în aces demers și din partea parlamentarilor liberali, a anunțat fostul ministru al Fondurilor Europene în Cabinetul Cioloș și actual deputat, Cristian Ghinea.

"Propunem noi o comisie de anchetă pentru care strângem semnături de la deputaţii USR şi PNL pentru o comisie de anchetă legată de digitalizarea statului, de sistemele de IT pe care statul le foloseşte. Anul trecut, fostul Guvern a demarat un proces amplu de debirocratizare care a avut efecte limitate. Principiul pe care voiam să îl aplicăm era următorul: statul nu ar mai trebui să trimită cetăţeanul la o altă instituţie a statului după hârtii, pur şi simplu aceste instituţii ar trebui să comunice între ele prin baze de date. Acest lucru nu este posibil, pentru că aceste baze de date sunt rămase în urmă, nu sunt actualizate sau sunt prost făcute. A fost un jaf în ceea ce priveşte digitalizarea sistemului public, dar nu numai furtul este problema aici, deşi este o problemă imensă, evidentă, problema e că nu poţi să guvernezi modern România având genul acesta de sisteme IT", a declarat Ghinea, la Parlament, citat de Agerpres

Până acum cererea a fost semnată de 28 de deputaţi USR şi de 16 deputaţi liberali. 

"Mulţumesc foarte mult doamnei Raluca Turcan şi deputatului PNL Pavel Popescu din Comisia de IT pentru că ne-au sprijinit în acest demers şi invit celelalte partide, atât din Opoziţie, cât şi de la Putere, să semneze această cerere de creare a unei comisii parlamentare de anchetă pe care o să o supunem Biroului permanent. N-am niciun fel de emoţie că strângem pragul de 50 de semnături. Vom depune săptămâna viitoare această cerere", a precizat Cristian Ghinea. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentarul USR a anunțat că între 2011 - 2016 statul român a plătit 3,7 miliarde de lei, aproximativ 700 de milioane de euro, pentru sisteme IT, conform unui raport de anul trecut al Corpului de control al premierului.

"În topul firmelor cele mai avantajate de aceste contracte vedem celebra triadă Siveco, UTI şi firmele apropiate de Sebastian Ghiţă", a concluzionat Ghinea.