600 de lei, pensia minimă socială garantată din 2018

600 de lei, pensia minimă socială garantată din 2018

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a anunțat că, din iulie, după ce Legea salarizării unitare va fi promulgată, Guvernul se va concentra pe modificarea legii pensiilor publice. Separat, însă, indemnizația minimă socială va fi majorată

Guvernul Grindeanu are de gând să reformeze din temelii, începând din vară, legile pensiilor. „Noi am înghețat aceste pensii (cele speciale, n. r.) până la o abordare foarte corectă și serioasă a Legii pensiilor în general. După ce ieșim din Legea salarizării unitare, vom intra în sistemul de pensii, care trebuie corectat, pentru că avem această indemnizație minimă care a ajuns, de anul acesta, la 520 de lei”, a spus Lia Olguța Vasilescu, miercuri seară, la Antena3.

Ministrul este nemulțumit de faptul că legislația actuală privind acordarea acestei indemnizații minime sociale pentru pensionari îi pune în aceeași categorie pe cei care nu au muncit o zi în viața lor, cu cei care au muncit câțiva ani.

„Ne-am propus ca de la 1 ianuarie să fie de 600 lei, pentru că nu poți să trăiești în România cu o astfel de indemnizație. Dar, atenție, aici vorbim în general de oameni care nu au muncit poate niciodată în viața lor, nu au niciun an vechime în muncă. Dar s-a ajuns în situația în care, mărind aceste indemnizații sociale minime, să îi ajungă din urmă pe cei care au muncit 15 ani. Ceea ce nu este corect și vrem, cum am lucrat pe Legea salarizării unitare, când i-am departajat pe toți în funcție de gradație, de pregătire, de studii etc., exact așa trebuie să se întâmple și în sistemul de pensii”, a explicat Olguța Vasilescu.

„Nu vom micșora nicio pensie”

Pe de altă parte, Lia Olguța Vasilescu a explicat că Guvernul intenționează corectarea cu foarte mare atenție a sistemului de pensii, ca să fie echitabil pentru cei care au muncit, dar că „nu vrem să scădem nicio pensie în România”.

„Vom îngheța toate pensiile speciale. Ei, de regulă, pe pensiile speciale ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta înseamnă un salariu de 2.000 lei, la care adăugăm sporuri de până la 1.000 de lei, ies cu pensia de 3.000 - 3.500 de lei, și vorbesc la nivel minim. Sunt pensii care ajung și la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 de lei. Pensiile speciale, deocamdată, sunt înghețate până când vom intra în întreg sistemul de pensii”, a spus aceasta.

Practic, Ministerul Muncii va începe să lucreze la o nouă lege a pensiilor după 1 iulie, când, dacă este respectat calendarul propus, Legea salarizării unitare va intra în vigoare.

„Vrem să corectăm cu foarte mare atenție sistemul, pentru că, dacă mai mergem în haosul acesta, unii vor fi asistați social, iar alții vor fi cu niște pensii care vor fi mai mult decât îndestulătoare pentru România”, a spus ministrul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News