Sportul a înregistrat un episod de senzație în 1960, după ce un neica nimeni din Etiopia, maratonist „de merserie”, a străbătut străzile din Roma fără încălțări. Un lucru obișnuit pentru el, iar asta nu l-a împiedicat să cucerească medalia de aur, la Jocurile Olimpice din „Cetatea Eternă”
Dacă e să ne luăm după conduita sportivă, un maratonist nu ar putea concura ca la carte fără încălțările speciale. Totuși, acest aspect a fost anulat de etiopianul Abebe Bikila, cel care avea să devină o celebritate a sportului, și nu numai, la vârsta de 28 de ani. La Jocurile Olimpice din 1960, desfășurate în capitala Italiei, Bikila nu a putut găsi încălțări pe măsura sa, deși în ajutor îi sărise deja celebra firmă germană de echipament sportiv, Adidas.
Chiar dacă „Adi” Dassler (creatorul Adidas) a contribuit decisiv la istoria de aur a renumitului atlet american Jesee Owens, în cazul lui Bikila nu a mai putut fi de folos. Așa că, etiopianul a decis să ia startul în picioarele goale. Era, de altfel, un necunoscut, mai ales că a ajuns în ultima clipă la Roma, în locul unui maratonist care se acidentase. Ce a urmat în cursa de 42 de kilometri, e de-a dreptul uluitor. A alergat vre me de două ore, 15 minute și 16 secunde, stabilind și un nou record olimpic. L-a devansat cu 25 de secunde pe marele favorit al cursei, marocanul Rhadi Ben Abdesselam. Astfel a ajuns Bikila primul sportiv din Africa sub-sahariană care câștigă o medalie de aur la Jocurile Olimpice.
Reeditarea visului olimpic
„Am alergat în picioarele goale pentru ca lumea să afle că în Etiopia, în țara mea, contează determinarea și eroismul”, declara Abebe, după cursă. Se spune că aurul cucerit în „Cetatea Eternă” i-ar fi salvat viața. În iarna aceluiași an, Bikila a fost trimis după gratii, însă doar pentru câteva zile. Garda imperială din care el făcea parte a iscat o tentativă de lovitură de stat pentru înlăturarea împăratului Haile Selassie. În 1964, eroul etiopian a cucerit și medalia de aur și la JO de la Tokyo, și a stabilit un nou record olimpic, mai bun cu 3 minute. La JO din 1968 (Mexic), Abebe s-a accidendat în timpul maratonului și a abandonat cursa dupa 17 kilometri, în urma unei accidentări.
FOTO: Chiar și desculț, Bikila l-a învins categoric marele favorit al cursei de la Roma, marocanul Abdesselam FOTO: WIKIPEDIA.ORG
Indienii au uimit în 1948
La Jocurile Olimpice de la Londra, din 1948, reprezentativa de fotbal a Indiei era la primul turneu la care lua parte ca țară independentă. La meciul de debut, jucătorii indieni au uimit prin apariția lor pe teren. Aceștia au pășit pe gazon fără a fi încălțați cu ghetele de joc, o parte în ciorapi, cealaltă în picioarele goale. Cel mai interesant fapt este că astfel au reușit să fie cu greu înfrânți de națioanala Franței, „cocoșii” izbutind să marcheze golul victoriei în ultimul minut al întâlnirii (scor 2-1). În 1950, Brazilia a găzduit Campioantul Mondial, iar FIFA a transmis că jucătorilor Indiei nu li se va permite să joace la turneul final fără ghete. Deși avea locul garantat, forul din India a decis să-și retragă naționala în ultima clipă. Nu pentru că FIFA a dat acel ordin, ci pentru că Federația indiană a decis că deplasarea în „Țara Cafelei” nu merită din punct de vedere financiar. Aceștia neavând habar despre importanța unui Campionat Mondial, fiind axați doar pe edițiile Olimpiadelor.