Spania. Premierul Rajoy urmează să fie AUDIAT într-un caz de CORUPȚIE

Spania. Premierul Rajoy urmează să fie AUDIAT într-un caz de CORUPȚIE

Premieru spaniol Mariano Rajoy urmează să fie citat ca martor în procesul legat de o vastă reţea de corupţie în care ar fi implicaţi responsabili ai formaţiunii sale politice, Partidul Popular.

Chemarea lui Rajoy la audieri a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Audienţei Naţionale, instanţa spaniolă specializată în dosare politico-financiare şi de terorism, dar data la care Rajoy va fi audiat nu a fost încă stabilită, transmite marţi AFP, citată de Agerpres

Premierul spaniol va fi citat ca martor în procesul început în octombrie 2016 şi cunoscut în Spania sub numele de „Gurtel”. Conform acuzării, membrii reţelei Gurtel, condusă de omul de afaceri Francisco Correa, ar fi oferit mită şi diverse cadouri funcţionarilor şi politicienilor, pentru ca aceştia să acorde contracte unor anumite societăţi. 

Scandalul a dus la demisia ministrului sănătăţii, Ana Mato, în 2014. Fost soţ al fostului ministru este acum trimis în judecată sub acuzaţia că a fost unul dintre presupuşii beneficiari ai cadourile oferite de reţeaua Gurtel. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Luis Barcenas, fost trezorier al PP, este un alt acuzat din dosar. Acesta trebuie să explice provenienţa imensei sale averi, de circa 48 de milioane euro, bani depuşi în bănci elveţiene. Barcenas a declarat, în faţa judecătorilor, că Partidul Popular dispunea „de resurse care nu apăreau în contabilitatea oficială”, acesta fiind alimentată conform de declaraţiilor sale de donaţii făcute de oameni de afaceri. Atunci când oamenii de afaceri obţineau un contract, „ne dădeau 2-3% din sumă”, a spus în timpul procesului Francisco Correa. 

Numeroasele scandaluri de corupţie care au afectat Partidul Popular spaniol au contribuit la pierderea majorităţii absolute de către această formaţiune la alegerile din anul 2015. Premierul Rajoy nu şi-a asumat niciodată vreo responsabilitate în afacerea Gurtel.

Citește și: Spania zguduită de corupţie la nivel înalt

Spania: Conservatorii i-au învins pe socialişti la alegerile locale

Scandal monstru în Spania. Internele, acuzate de sabotaj