Ungaria și Polonia, noile „state problemă” pentru Comisia Europeană

Ungaria și Polonia, noile „state problemă” pentru Comisia Europeană

Schimbările legislative din Polonia și Ungaria sunt dezbătute de autoritățile de la Bruxelles. Astăzi, Comisia Europeană discută despre noua lege adoptată la Budapesta, a cărei țintă este Universitatea Central Europeană (CEU), instituţie finanţată de miliardarul american de origine maghiară George Soros, ţinta unei campanii a premierului ungar Viktor Orban.

Proteste la Budapesta

Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a lăudat protestele organizate în weekend, la care au participat circa 70.000 de oameni, și susține că „e un lucru bun că oamenii sunt vizibili și vocali față de ceea ce se întâmplă cu CEU”

Parlamentul Ungariei a adoptat această lege, săptămâna trecută, iar președintele Janos Ader a promulgato luni. Legea controversată stabileşte noi cerințe pentru universitățile străine, dar guvernanții susțin că nu încalcă libertatea academică și nici legislația internațională.

„Mă tem că în Ungaria se fac eforturi pentru a scădea puterea și influența societății civile și a pluralismului politic”, a spus Jourova.

Totuși, oficialul european consideră că nu ar fi de niciun ajutor dacă UE ar lua „măsuri administrative” sau ar deschide un proces împotriva unui stat membru, dacă cetățenii nu-și exprimă dezaprobarea față de guvern.

Polonia, monitorizată

Pe de altă parte, Comisia monitorizează Polonia de mai bine de un an, într-o procedură fără precedent, pentru a determina dacă țara central- europeană respectă statul de drept. Executivul comunitar a cerut Varșoviei să creeze mecanisme juridice prin care să protejeze Curtea Constituțională. CE se concentrează asupra justiției din Polonia și Ungaria, pentru că schimbările legislative recente amenință să compromită „independența judecătorilor”, spune Jourova.

Ne puteți urmări și pe Google News